Hlavní obsah

Na podzim bývají dovolené levnější. I tak si ale můžete v Evropě užít nádherného počasí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Olliecraig1 / Creative Commons / pexels.com

Sicilská pláž Mondello poblíž Palerma

Už je půlka léta za námi a vy ještě nemáte vybranou dovolenou? Nevadí. I na podzim si můžete užít pražící slunce a příjemné koupání. A ještě k tomu je to často mnohem levnější než v létě.

Článek

Vybrat dovolenou může být někdy doslova očistec. Vše začíná už v práci, kdy se s kolegy a zaměstnavatelem dohadujeme, kdy si vlastně můžeme tu letní dovolenou vzít. V létě ji chce totiž nejvíce lidí, a tak není někdy snadné vyjít všem vstříc. Může se vám tak klidně stát, že se se svými blízkými budete v termínu lišit. A to je pak velký problém.

V září už ale situace bývá lepší. Vzít si dovolenou není problém, vyrazit k moři můžete klidně v Evropě a většinou ještě podstatně ušetříte. V září navíc bývá voda po prázdninách vyhřátá a nestane se nám tak to, co často zažívají výletníci, kteří se rozhodnou na dovolenou vyrazit ještě před létem v červnu. A kam tedy k moři v září vyrazit?

Španělsko a Portugalsko

Tyto státy doslova ze všech stran obklopené mořem jsou jasnou první volbou. Jejich podstatná část se nachází v té nejjižnější části Evropy, takže se tu zimy rozhodně bát nemusíte. Obecně platí, že při příznivém počasí bude na dovolenou u moře vhodný i jih Francie, tam už ale riskujeme proměnlivé počasí, které by nám naše opalování mohlo zčistajasna narušit.

Ve Španělsku i Portugalsku si turisté přijdou na své. Je tu totiž doslova všechno. Kromě krásných plážích a čistého moře můžeme objevovat řadu historických památek, z nichž mnoho obsahuje díky historii Pyrenejského poloostrova arabské prvky. Mnohdy si tak můžeme připadat jako v exotickém ráji, přestože jsme stále neopustili Evropu. Nejslunnějším a nejkrásnějším regionem je bezpochyby Andalusie na samém jihu Španělska v okolí města Malaga, kde můžeme navštívit i Gibraltar a jeho proslulé opice.

Foto: Freestockpro / Creative Commons / pexels.com

Jedinečná architektura jihu Španělska

Řecko

V Řecku se zimou v září také rozhodně třást nebudete. Poloostrov Peloponés nebo řada řeckých ostrovů vám mohou zaručit koupání v azurově čisté vodě, kde si užijete spoustu slunečních paprsků a trochu toho vytouženého klidu.

Navíc je Řecko úžasnou zemí a kolébkou jedné z prvních vyspělých civilizací, která po sobě zanechala množství pamětihodností a skvostů tehdejší architektury. A ty můžete při dovolené v Řecku navštívit.

Foto: Josiah Lewis / Creative Commons / pexels.com

Řecko je plné pozůstatků dávné civilizace

Jižní Itálie a Sicílie

Pohrdnout ale nemusíme ani jižní Itálií, kde je i v září stále příjemně, případně nás rádi přivítají obyvatelé největšího italského ostrova Sicílie. Dlouhé a nádherně čisté písčité pláže jsou zárukou toho pravého relaxu.

Itálie je navíc vyhlášená svou kuchyní. A tak i tady můžeme ochutnat tradiční italské produkty, vyzkoušet pokrmy místní kuchyně i legendární sicilský street food. Na své si tady kromě těch, kteří si chtějí odpočinout, či těch, kteří chtějí objevovat historické skvosty, přijdou i dobrodruzi. Sicílie je totiž ostrovem, na kterém se nachází největší evropská sopka a nedaleko pobřeží jižní Itálie můžeme navštívit jedinečné Liparské souostroví.

Foto: Oscar M. / Creative Commons / pexels.com

Dobrodruhy Sicílie doslova nadchne

Podzim je zkrátka levnější

Jih Evropy je tak pro zářijovou dovolenou jako stvořený. Užijete si všeho, co tato krásná místa nabízejí, a přitom ušetříte nějaké ty peníze. A pokud je pro vás teplo jihoevropských států málo, pořád máte možnost volit mezi ještě exotičtějšími a prosluněnějšími destinacemi, jaké se nacházejí na poloostrově Malá Asie nebo v severní Africe. Rozhodně je ale z čeho vybírat.

Zpracováno na základě:

15 skvělých tipů kam v říjnu k moři – Cestuj za babku blog

a na základě vlastních zkušeností s podzimním cestováním po Evropě

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz