Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nebylo už Bidenových přeřeků dost? Jeho výpadky paměti a záměny jmen mohou být potenciální hrozbou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: The White House / Wikipedia Commons / volné dílo

Joe Biden v roce 2021

Joe Biden jako jeden z nejmocnějších prezidentů světa působí poslední dobou rozpaky nejen v Americe. Jeho přeřeky jsou stále častější a mohly by nám pěkně zavařit. Nebylo toho už dost?

Článek

Joe Biden je současným prezidentem Spojených států amerických, kde už tuto funkci vykonává více jak tři roky. Kromě toho, že je Joe Biden prezident, je ale i seniorem, který se narodil ještě za druhé světové války. Letos tak oslaví své 82. narozeniny. A právě jeho věk je pravděpodobně strůjcem mnoha přeřeků, které z něj dělají tak trochu kontroverzní osobnost. Neměl by prezident Spojených států poznat, kdy je čas odebrat se do penze? Tohle by mohlo způsobit nepříjemnosti celému západu.

Biden měl problémy s tím, že si pletl jména a názvy, ještě před svým zvolením do úřadu. Už při své kandidatuře v roce 2020 si totiž spletl jméno svého oponenta. Donalda Trumpa tak nazval Georgem Bushem. Přeřek se může stát každému. V takovém emočním vypětí je to dokonce pochopitelné. Nikdo ale tehdy ještě netušil, že Biden se takových přeřeků bude dopouštět více než pravidelně.

Na volebním mítinku si Biden následně spletl svoji vnučku Natalii s jeho již zesnulým synem Beauem. Toto faux pas nezůstalo bez povšimnutí. V roce 2021 na prestižním mítinku zaměnil Libyi za Sýrii, aniž by se opravil. Nejsou to ale jen přeřeky. Bidenovi se často stává, že si na nějaká slova nemůže vůbec vzpomenout. Ve stejném roce nemohl najít slov, když si nevzpomněl na jména australského premiéra.

Jenže Bidenovy trapasy neskončily ani po třech letech v úřadu. Při letošních primárkách, které předcházejí volbě nové americké hlavy státu, se rozpovídal o summitu G7, který proběhl před třemi lety. V jednom momentu se ale dopustil nepochopitelného přešlapu. Chtěl vzpomenout francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který je ve funkci již od roku 2017. Místo jeho jména ale použil jméno bývalého prezidenta François Mitteranda. Přitom Mitterand vykonával funkci prezidenta mezi roky 1981 a 1995, rok na to zemřel.

Zatím nejnovějším přeřekem, který rozmísil opětovné debaty o tom, zda je americký prezident způsobilý k výkonu své funkce, byl moment, kdy hovořil o humanitární pomoci pro pásmo Gazy. Svými slovy chtěl informovat o tom, že další zásoby potravin a dalších potřebných věcí, budou brzy shozeny nad tímto územím. Jenže slovo Gaza nepoužil ani jednou. Místo toho dvakrát zmínil Ukrajinu. Pokud bychom tedy jeho slova brali vážně, znamenalo by to, že Američané budou shazovat potraviny nad ukrajinským územím.

Joe Biden má za sebou bohatou a úspěšnou politickou kariéru. Přes 36 let byl americkým senátorem, pak za Baracka Obamy vykonával osm let funkci viceprezidenta. Možná je čas odejít na odpočinek, než svými přeřeky a výpadky paměti způsobí nějaký mezinárodní problém, který by se mohl dotknout i nás. Přece jen 82 let je úctyhodný věk a takový člověk má nárok si bezstarostně užívat zasloužený důchod.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz