Hlavní obsah
Cestování

Nejméně bezpečným městem v Česku je Brno, v Evropě vede Bradford a Marseille

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Radler59 (talk) / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Brno

Statistiky, které pravidelně aktualizuje webová stránka Numbeo, uvádějí index kriminality napříč jednotlivými státy, Evropou i celým světem. Česká republika je v rámci Evropy bezpečnou zemí, nejhůře si u nás ale vede Brno.

Článek

Crime Index nebo index kriminality uvádí, jak vysoká je kriminalita v dané oblasti. Index může nabýt hodnot od 0 do 100, přičemž 0 znamená žádnou kriminalitu a 100 pak maximální kriminalitu. Hodnoty do 40 se dají považovat za nízkou a přijatelnou kriminalitu, do 60 pak za vyšší míru kriminality, oblasti s indexem kriminality nad 60 už jsou oblasti s vysokou mírou kriminality.

Podíváme-li se na Evropu, pak je nejvíce nebezpečnou zemí Francie s indexem kriminality 55,3. Následována je Běloruskem, Belgií, Švédskem a Velkou Británií. Naopak nejbezpečnějšími zeměmi v Evropě, kde vám takřka žádné nebezpečí nehrozí, jsou Andorra, Monako, Estonko, Slovinsko a Švýcarsko.

Česká republika jako celek se řadí k zemím s nízkou mírou kriminality. Index kriminality u nás dosahuje hodnoty 26,8 a jsme tak 12. nejbezpečnější zemí ze všech 43 zkoumaných států. Jako nejméně bezpečné se podle stejné statistiky u nás jeví město Brno, které v indexu kriminality jen o pár desetin předčilo naše hlavní město. Obě dvě města dosahují hodnot indexu jen lehce nad dvacítkou a řadí se tak k velmi bezpečným městům. Ve zbytku Evropy ale situace nemusí vždy takto růžová. Jsou města, která výší svého indexu doslova deší. Měli bychom se jim vyhnout?

Nejnebezpečnějším městem v Evropě je podle Numbeo dlouhodobě britský Bradford, který vykazuje absolutně nejvyšší hodnoty indexu kriminality, konkrétně 67,7. Nad šedesátkou se ale drží i řada dalších měst hned z několika evropských států. Jsou to jak britská města Coventry nebo Birmingham, tak francouzské Marseille či Montepellier. Svého zástupce tu má Belgie s městem Liège a Itálie s Neapolí.

Když se na to podíváme z pohledu hlavních měst Evropy, která bývají největším turistickým lákadlem, pak je nejnebezpečnějším hlavním městem Paříž s indexem kriminality 57,7 následovaná Athénami s 55,8.

Přestože se nám tato čísla mohou zdát vysoká, lze konstatovat, že celá Evropa je na tom ve srovnání se světem velmi dobře. Nejnebezpečnější evropské město Bradford se v celosvětovém žebříčku nachází až na 34. místě a druhé nejnebezpečnější město Marseille na 41. místě. Francie jako nejnebezpečnější země našeho kontinentu pak v celosvětovém měřítku zaujímá až 37. místo.

A pokud vás zajímá, kde hledat nejnebezpečnější zemi ze všech, musíte navštívit Jižní Ameriku. Právě tam se totiž nachází španělsky mluvící stát s indexem kriminality 81,2. Jde o Venezuelu. Její hlavní město Caracas je pak třetím nejnebezpečnějším městem na světě hned po dvou jihoafrických městech.

Buďme rádi za to, že je Evropa stále ještě bezpečným domovem a že je Česká republika na naprosté špici celosvětové bezpečnosti. Žijeme totiž ve 24. nejbezpečnější zemi světa.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz