Hlavní obsah
Umění a zábava

Největší stadion na světě najdeme v Praze. Vejde se do něj čtvrt milionů lidí. Jenže je na spadnutí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Eliška Jindříšková / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Strahovský stadion

Je řeč o Velkém strahovském stadionu, který stále drží toto světové prvenství. Je to největší světový stadion na světě s neuvěřitelnou kapacitou. Koncertovali v něm dokonce i Rolling Stones. Dnes ale chátrá a oprava je v nedohlednu.

Článek

Strahovský stadion byl oficiálně otevřen už v roce 1926. Tehdy se ale jednalo jen o dřevěný prostor s hliněnými tribunami. Dnešní podobu získal až při dalších přestavbách ve 30. letech. Když proběhla druhá přestavba, která byla dokončena v roce 1938, stadion se mohl pyšnit tím, že byl prohlášen za největší stadion na světě.

Dnes je sice v havarijním stavu, pokud by ale stále fungoval, vešlo by se na něj až 56 tisíc diváků sedících na tribunách. Při koncertech se ale tato kapacita navyšuje na neuvěřitelných 250 tisíc diváků, neboť ti mohou zaplnit i plochu pod tribunami. A taková plocha nemá velikost pouze jednoho fotbalového hřiště, jak bývá zvykem. Na plochu Strahovského stadionu se vejde hned devět plnohodnotných fotbalových hřišť. Stadion měří více než 300 metrů na délku a 200 metrů na šířku. Jeho celková plocha je více 62 tisíc metrů čtverečních. Dnešní největší funkční stadion v Česku, kterým je Fortuna Arena v pražském Edenu, má rozlohu pouhých 7 tisíc metrů čtverečních.

Po své dostavbě sloužil stadion za první republiky a ve 30. letech zejména Všesokolským sletům. Po válce se zde ještě jeden slet v roce 1948 konal, následně se zde ale začaly konat spartakiády. Historicky poslední spartakiáda se tu proběhla v roce 1985, ta další totiž byla plánovaná až na rok 1990. Kvůli změně režimu k ní ale nikdy nedošlo.

Nový kapitalistický stát ale neměl pro stadion specifické využití. Přesto se tu konala řada koncertů, které by jiné české stadiony z hlediska zájmu nebyly schopny uspokojit. Nejvíce lidí sem dorazilo na kapelu Rolling Stones. Ti zde vystoupili hned dvakrát. Poprvé v roce 1990 za účasti 100 tisíc účastníků, podruhé v roce 1995, kdy jich na Strahov dorazilo 127 tisíc.

Během 90. let zde vystoupily i další kapely zvučných jmen. Guns ‚n‘ Roses, Bon Jovi, Aerosmith, Pink Floyd nebo U2. Po roce 2000 už zde vystoupili jen AC/DC, kterým v té době dělala předkapelu německá skupina Rammstein. Návštěvnost už však byla několikanásobně menší, než jakou Strahov zažíval v době své největší slávy.

Strahovský stadion je dnes v dezolátním stavu. Pravidelně na něm sice trénuje fotbalová Sparta, ke konání sportovních, hudebních nebo jiných kulturních akcí je naprosto nezpůsobilý. Tribuny nejsou bezpečné, na schodištích chybí části schodů. Stadion je tak možné navštívit pouze v rámci výjimečných a speciálních prohlídek s výkladem, které nám ukážou zašlou slávu tohoto místa.

S havarijním stavem stadionu, který je světovým unikátem, se ale nic nedělá. Dlouhé desítky let zde neproběhla žádná rekonstrukce, na začátku milénia se dokonce uvažovalo o jeho zbourání. V letech 2002 a 2003 si Sparta Praha sice nechala centrální část stadionu zrekonstruovat za více než čtvrt miliardy korun, stadion ale chátrá dál. A to přesto, že je ve vlastnictví města.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz