Hlavní obsah

Někteří vědci tvrdí, že v Evropě se nachází nejstarší pyramidy na světě. Jsou starší než ty egyptské

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Saša Nađfeji / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Egyptské pyramidy zná asi každý, patří totiž ke starověkým sedmi divům světa a jako jediný z těchto divů se i dochovaly. Je ale možné, že v Evropě máme pyramidy ještě starší? Podle některých tvrzení by se mohly nacházet v Bosně.

Článek

Egyptské pyramidy fascinovaly svět po tisíciletí. Jejich stáří se odhaduje na více než čtyři a půl tisíce let. Jsou ukázkou megalomanství tehdejších Egypťanů a vědcům se dodnes nepodařilo zcela objasnit, jak mohli lidé s tehdy dostupnou technikou takové stavby vůbec postavit. Nyní ale přišli s tím, že by tyto pyramidy nemusely být těmi nejstaršími na světě. Pokud by se jejich tvrzení potvrdilo, pak to bude Evropa, kdo se bude moci pyšnit tímto prvenstvím.

Na první pohled by stavby v Bosně na pyramidy odhadoval jen málokdo. Vypadají jako kopce porostlé zelení. Jenže vědce fascinoval jejich pravidelný tvar a začali zkoumat, zda by se nemohlo jednat o dílo člověka. Za pyramidy bylo v této oblasti označeno hned pět vrcholů, z nichž tři mají výsadní postavení. Vrcholy tří údajných pyramid nazvaných jako pyramida Měsíce, pyramida Slunce a pyramida Draka totiž tvoří rovnostranný trojúhelník o délce strany 2,17 kilometry. To je až moc velká symetrie, aby to mohla být náhoda. Pyramida Slunce je navíc vyšší než nejvyšší z egyptských pyramid. Měří 220 metrů.

O vrcholcích v Bosně se jako o pyramidách začalo poprvé mluvit v roce 2008, kdy vědci konstatovali, že je to jev, který je třeba nadále z archeologického hlediska zkoumat. V průběhu let bylo zjištěno, že všechny tyto útvary jsou protkané sítí podzemních chodeb a komor, které jsou až desítky kilometrů dlouhé a spojují všechny pyramidy. Stáří těchto staveb bylo odhadnuto na deset tisíc let.

Vodítko a možná i odpověď na to, zda se skutečně jedná o pyramidy, našli vědci v pyramidě Slunce. Každá strana útvaru je totiž naprosto souměrná a obložená obdélníkovými bloky. Dva ústavy nezávisle na sobě, Ústav pro materiály z Bosny a Hercegoviny a Politecnico di Torino, potvrdily, že tyto bloky musely být vytvořeny člověkem. Materiál, ze kterého byly bloky vytvořený, je pevnější než dnešní beton.

Přestože i ostatní údajné pyramidy mají své zajímavosti, právě tato pyramida Slunce ale nepřestává odborníky fascinovat. Výzkumy totiž potvrdily, že trojúhelníkové strany mají přesný sklon 45 stupňů, severní strana je s minimální odchylkou orientovaná ke kosmickému severu. Stejně tak se na vrcholku pyramidy vyskytuje ultrazvukový jev i energetický paprsek potvrzený fyziky z Chorvatska, Itálie i Finska.

Vztah mezi jednotlivými pyramidy se projevuje i v létě, kdy při západu Slunce stín pyramidy Slunce přesně překrývá jednu stranu pyramidy Měsíce. Pokud se jedná o náhodu, tak je jich v okolí údajných bosenských pyramid víc než požehnaně.

Pokud by se skutečně potvrdilo, že se jedná o pyramidy, pak by to byl jeden z největších objevů v historii Evropy, který by mohl přepsat dějiny.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz