Hlavní obsah
Jídlo a pití

Neničte své zdraví a přestaňte šetřit na potravinách. Dopřejte si skutečně zdravé kvalitní produkty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mali Maeder / Creative Commons / pexels.com

Češi jsou národ, který je veskrze šetřivý. Je ale třeba vždy přemýšlet nad tím, v jakých oblastech se šetřit vyplatí a v jakých bychom si luxus určitě odpírat neměli. Jde totiž o naše zdraví.

Článek

V dnešní uspěchané době se lidé často snaží najít způsoby, jak šetřit ve všech možných oblastech. V posledních letech to kvůli energetické krizi a propadu životní úrovně platí dvojnásob. Jenže my Češi se často snažíme šetřit tam, kde bychom neměli. Volba tak může padnout i na potraviny. Abychom snížili naše výdaje, volíme levné alternativy potravinových produktů bez ohledu na jejich kvalitu a zejména na to, jaký vliv mohou mít na naše zdraví. Jenže šetřit právě na potravinách může mít silný vliv na naše tělo i mysl.

Pokud je člověk zdravý, je to to nejcennější, čeho se mu mohlo v životě dostat. Investovat finanční prostředky do kvalitních potravin může být cestou, jak si takové dlouhodobé zdraví zachovat. Je to záruka vitality a pohody. Nešetřeme na potravinách, dávejme důraz na kvalitu konzumovaných surovin a zejména pak na způsob jejich výroby.

Levné potraviny jsou totiž často plné nezdravých či přímo škodlivých chemikálii. Obsahovat mohou i umělá barviva a konzervační látky. A právě takové látky mohou naše zdraví ovlivňovat negativně, a to z dlouhodobého hlediska. Pokud nám levné potraviny přímo neškodí, pak nám ale ve většině případů ani nepomáhají. Obsahují totiž nízkou hladinu vitamínů a živin, které k životu prostě potřebujeme.

Existuje mnoho způsobů, jak se ke kvalitním potravinám dostat. Jednou z možností je konzumace bio potravin, které by měly být pěstovány či vyráběny bez přidaných chemických látek či hnojiv. Kvalitní potraviny ale často nalezneme i u lokálních farmářů či v malých specializovaných obchodech. Tady si ovšem za kvalitu hodně připlatíme. Věřte však, že za takový nákup vám tělo jednou poděkuje.

V takových případech máme prakticky jistotu, že jíme čerstvé potraviny, které nebyly nikde dlouho skladovány či přepravovány přes půl světa. Děláme tak sice první, avšak klíčový krok ke zdravému životnímu stylu. Ten totiž upevňuje nejen naše zdraví, ale zlepšuje i stav našeho těla a mysli. Je to investice, která se vyplatí.

Existuje spousta oblastí, ve kterých můžeme šetřit a nebude nás to stát naše zdraví. Nemusíme si kupovat například drahé kuchyňské roboty. Vždyť i naše babičky zvládly si těsto uhnětat pomocí rukou a vařečky. Nemusíme si kupovat drahé oblečení a každých pár let nové auto. Můžeme tyto finance vynaložit na to, abychom jednou nemuseli litovat, že jsme šetřili právě na potravinách.

Zdraví je totiž jen jedno a je to opravdu ta nejcennější věc, jakou máme. Nepřipravujme se o něj vlastní vinou.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Živiny

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz