Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nevraživost mezi zpěvačkami: Bartošová se Bílé bála, nazpívala o tom i píseň

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Život Ivety Bartošové byl jako na houpačce. Chvíli byla nahoře, chvíli zase dole. V posledních rocích svého života se ale častěji ocitala dole. Podle ní za všechno mohla její velká sokyně Lucie Bílá.

Článek

Iveta Bartošová začala zpívat dřív než Lucie Bílá. Doslova během pár měsíců se ale stala celonárodní hvězdou. Když se pak obě zpěvačky seznámily, staly se z nich dobré kamarádky a chovaly se k sobě jako sestry. Dokonce se dohodly na tom, že budou v kariéře stoupat společně. Jenže kariéra Ivety Bartošové začínala jít ke dnu, kdežto Lucie Bílá v oblíbenosti stále stoupala a na úplném vrcholu se udržela desítky let.

Bartošová se ale přes úspěch své kolegyně nedokázala přenést. Měla pocit, že za všechno špatné, co se jí v životě děje, může právě její pěvecká sokyně. Když se pak Ivetě v roce 1996 narodil malý Artur, Lucie Bílá jí darovala figurku, které říkala smutný pán. Jenže Iveta si vzala do hlavy, že Lucie Bílá praktikuje černou magii a že figurka, kterou od ní dostala, je něco jako voodoo. Od té doby se totiž Ivetě začaly dít samé špatné věci.

Zpěvačka dokonce popisovala, že od doby, co od Bílé dostala figurku, měla úzkostné stavy, při kterých nemohla ani dýchat. Stejně tak mluvila o momentech, kdy dočasně ochrnula a nemohla se vůbec hýbat. Doktoři jí pak nebyli schopni sdělit, čím byly takové stavy způsobeny. A to Ivetu ještě více utvrdilo v tom, že se jí Bílá snaží zbavit.

Ta posedlost byla až tak silná, že Iveta figurku smutného pána vyhodila. Následně pak ale tvrdila, že se jí znovu objevila doma. Figurka od Lucie Bílé tak byla způsobem, jak si Iveta vysvětlovala, že už není tou nejžádanější zpěvačkou v Česku a že Lucie se hřeje na výsluní. V roce 2003 nazpívala Iveta o vztahu s tehdejší Zlatou slavicí i píseň, která vyšla na jejím album Dráhy hvězd. V této písní Bílé vyčetla, že se nedá věřit jejím slibům a doslova ji označila za jedovatou vílu.

Ano - tak to být má, já závody vzdávám a nevyčítám ti to víc. Tak jdi - už nezamávám, tvý zmatený fóry a momenty slávy ti dám. Bylo to náhodou, řeklas mi počkej na mě - stůj, budeme stálice a můj čas býval tvůj
Úryvek z písně Ivety Bartošové: Nevolej (album: Dráhy hvězd, rok vydání: 2003)

Nejvýstižněji pak jejich vztah vystihuje druhá sloka písně, ve které Iveta Bartošová zpívá o tom, že už vzdává snahu Bílou předehnat a že jejich přátelství končí. Přeje Lucii Bílé, aby si užila slávu i přesto, že zapomněla na jejich společný slib, že v kariéře budou postupovat společně. Doslova to vyznívá tak, že začínající Bílá Bartošovou žádala, aby na ni s kariérou počkala. Iveta si ale neodpustila ani poznámku o tom, že místo na výsluní, na kterém se Bílá právě vyhřívá, kdysi patřilo jí.

Tak skončilo jedno přátelství mezi dvěma oblíbenými zpěvačkami. Ty se na pódiu následně ještě mnohokrát potkaly, nikdy se to mezi nimi ale už nespravilo. V roce 2008 vyhrála Iveta cenu Skokana roku v anketě Český slavík. A tuto cenu jí předávala právě Lucie Bílá. I tady jsou vidět rozpaky obou zpěvaček, zejména ty Ivetiny, z toho, že se po letech opět setkaly.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz