Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nic Russo: Američan, který se učí česky, aby nás mohl bavit. Jeho přízvuk je neodolatelný

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se svolením Nicolase Russoa

Nicolas Russo

Jméno Nicka Russoa může být zatím pro mnohé z nás neznámé. Přesto se jedná nejen o poloprofesionálního hráče basketbalu, ale i o oblíbeného influencera, který se nás snaží pobavit a ukázat nám, jak ve studiu našeho jazyka pokročil.

Článek

Nicolase Russoa, čtyřiatřicetiletého basketbalistu, dnes můžeme vídat zejména na sociálních sítích, zejména pak na Instagramu, kde sdílí fotografie a krátká videa nejen ze svého osobního života. Mapuje v nich i své pokroky při studiu českého jazyku. Nic Russo totiž pochází z USA, Česká republika už je ale několik let jeho domovem.

Když ještě žil v zámoří, živil se jako hráč amerického fotbalu, ale jeho největší sportovní láskou byl basketbal. A tak se později stal středoškolským trenérem ženského basketbalu. Nakonec ale těchto aktivit zanechal, aby se mohl naplno věnovat učitelské profesi. V Americe se seznámil s českou nadějnou basketbalistkou, se kterou se následně přestěhoval do naší vlasti, aby se ona mohla věnovat poloprofesionální dráze basketbalistky. Nejel sem ale pouze jako její doprovod, měl v plánu se tu ucházet o místo učitele zeměpisu.

Foto: Se svolením Nicolase Russoa

Samozřejmě ho zajímalo, jak jsou na tom s formou čeští basketbalisté a zjistil, že na tom Česko není úplně nejlépe, a tak se k basketbalu vrátil jako hráč druhé ligy, kterou v loňském roce v dresu týmu Sokol Vyšehrad i vyhrál.

Začít se učit česky pro něj bylo po příjezdu do Česka úplnou samozřejmostí. „Učit se česky je důležité, protože když se přestěhujete do nové země, je důležité se alespoň pokusit asimilovat do místní kultury. Kdybych uměl lépe česky, mohl bych navázat více spojení a více přátel,“ říká Russo.

V současné době má se svojí českou ženou syna a v prosinci by se jim měl narodit druhý potomek, tentokrát dcera. Plánuje tu proto zůstat natrvalo, neboť se domnívá, že zdejší prostředí je pro výchovu dětí vhodnější.

Sociální sítě si založil zejména z toho důvodu, že tam může svým sledujícím ukázat, jaký ve skutečnosti je a může tam být sám sebou. Instagram mu přijde ke kontaktu se sledujícími jako nejvhodnější médium, protože je osobnější než ostatní sociální sítě. Nica v současné době sleduje 65 tisíc sledujících a on doufá, že do konce roku ho bude sledovat alespoň 100 tisíc lidí. Chce jim totiž skrze tyto sítě předávat pozitivní energii, sílu a bavit je. A to se mu rozhodně daří. Jeho čeština je totiž neskutečně roztomilá a dokáže pobavit i připravenými scénkami s rodinou. Věnovat by se tomu chtěl i v budoucnu a na profesionální úrovni. Chtěl by vystupovat v rádiu a v televizi a chtěl by se stát známým bavičem s perfektní úrovní češtiny.

Foto: Se svolením Nicolase Russoa

Nicolas Russo s rodinou

Když má volnou chvilku, snaží se co nejvíce objevovat Českou republiku, objíždí různá města a snaží se poznat mentalitu místních obyvatel. Nejlépe se sice cítí v Praze, kde žije, snaží se ale vyhnout turisticky vytíženým místům a užít si tu pravou atmosféru našeho hlavního města. Nezapomíná ale i na sport a odpočinek. „Ve volném čase obvykle trénuji v tělocvičně nebo na basketbalovém hřišti. Rád čtu, abych si zlepšil intelekt a hraju videohry jako způsob relaxace. A samozřejmě vymýšlím nápady, tvořím projekty a natáčím je.“

Nic Russo je všestrannou osobností, kterou už v Česku znají desetitisíce lidí. Kromě sportu ho totiž naplňuje to, když dokáže vyčarovat lidem úsměv na tváři. A takových lidí tu potřebujeme co nejvíce. A je jedno, zda jsou to rodilí mluvčí, či zda se češtinu terpve učí.

Zpracováno na základě rozhovoru s Nicolasem Russoem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz