Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nina Divíšková: Skvělou herečku změnila nemoc k nepoznání, podporou jí byl manžel Jan Kačer

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Novák / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.5

Nina Divíšková

Na Ninu Divíškovou si diváci vzpomenou při repríze mnoha českých filmů, inscenací i televizních seriálu. Životní roli však dostala v seriálu Vyprávěj. Pak ale přišla Alzheimerova nemoc, která ji změnila k nepoznání.

Článek

Nina Divíšková se narodila v roce 1936 v Brně. Herecký talent zdědila po své mamince, která byla divadelní tanečnicí. A protože to k divadlu táhlo i Divíškovou, její cesty vedly na DAMU. Už tam se ale seznámila s osudovým mužem jejího života, budoucím hercem Janem Kačerem. Chvíli jim trvalo, než si k sobě našli cestu, nakonec se ale do sebe zamilovali a vzali se.

Již v polovině 60. let dostala Divíšková stále angažmá v divadle. Ve filmech se zatím objevovala pouze sporadicky a vždy se jednalo o menší role. A tento úděl jí nakonec zůstal po celý život. Stala se herečkou malých rolí, které ale dokázala ztvárnit naprosto dokonale. A její herecká kariéra trvala více než 50 let. Naposledy se totiž ve filmu či seriálu objevila až v roce 2016.

Její nejslavnější rolí se stala role babičky Běty v oblíbeném seriálu Vyprávěj, který mapuje příběh jedné rodiny v průběhu více než čtyřiceti let. Babička Běta žije v zemi, kde vládnou komunisté, ale je zapřísáhlou antikomunistkou, která se snaží s režimem bojovat. A to mnohokrát v seriálu vedlo k velmi vtipným momentům. Nakonec se babičce Bětě splnil sen a dožila se pádu „bolševika“, ale krátce na to zemřela stářím.

Představitelka babičky Běty to ale neměla takhle jednoduché. Za komunismu sice stála stranou pozornosti a o její malé role nikomu nešlo, takže měla dostatek příležitostí k uplatnění svého umění, ve stáří ale trpěla. Onemocněla totiž nevyléčitelnou Alzheimerovou nemocí.

Velkou oporou jí po celou dobu nemoci byl její manžel Jan Kačer a ani Divíšková svůj boj s nemocí nevzdávala. Snažila se hrát, co to šlo, a to jak na divadle, tak ve filmech a seriálech. Jenže boj s Alzheimerem prostě Divíšková vyhrát nemohla. Přišla chvíle, kdy své milované divadlo musela opustit. A pak to šlo poměrně rychle. Divíšková se ztrácela před očima, i přes péči svého manžela pomalu chřadla.

Z Divíškové se stával někdo jiný, špatných momentů přibývalo a odnášela to celá rodina. Vysvobození přišlo 21. června 2021. Nina Divíšková v tichosti zemřela. I když ten den odešla velká herečka malých avšak geniálních rolí, na obrazovkách její svérázná osoba žije a bude žít dál. Na její herecké umění se totiž jen tak nezapomene.

Jan Kačer svou ženu opravdu miloval, a to už od školních let až do jejího posledního dne. I on sám ale boj s nemocí prohrál. Na jaře letošního roku dostal zápal plic. Jakmile však mohl, podepsal revers a nemocnici, kde byl hospitalizován, opustil. Do hvězdného nebe za svou ženou odešel 24. května 2024.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz