Hlavní obsah
Umění a zábava

Nové díly seriálu Docent: Neohrabaný Trojan a ukřičená Ramba už těžko oslní

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hynek Glos / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Ivan Trojan

Česká televize v současné době reprízuje první tři epizody seriálu Docent s Ivanem Trojanem a Terezou Ramba v hlavní roli. A hned po repríze odvysílá premiérové díly. Jenže mají nové díly ještě čím zaujmout?

Článek

V loňském roce uvedla Česká televize seriál, který sliboval nevšední podívanou. V hlavních rolích těch, kdo řeší kriminální případy, se totiž měli představit skvělí čeští herci Ivan Trojan a Tereza Ramba. To byla zkrátka sázka na jistotu. A i zbylé osazenstvo seriálu bylo doslova hvězdné. Nikoho v té době asi nenapadlo, že se seriál bude potýkat s tvůrčím prázdnem a přehráváním hlavním hrdinů.

Ivan Trojan si zahrál vysokoškolsky vzdělaného docenta, kterému vědomosti rozhodně nechyběly, avšak v průběhu všech tří epizod se choval jako zakřiknutý středoškolák, který na co sáhl, to zkazil. Jeho chování tak vyšetřovatele nejednou dostalo do svízelné situace. Tady byl ale první kámen úrazu. Na diváka docentovo chování mohlo působit neuvěřitelně, možná až nerealisticky. Seriál tím rychle ztrácel na věrohodnosti.

Tereza Ramba ztvárnila mladou a problematickou policistku Fousovou, která se chová jako malé dítě, v jednom kuse křičí a o spolupráci s docentem nechce ani slyšet. Její chování nebylo ani zdaleka racionální, a tak i ona způsobovala oddělení jen problémy. Ani jinak skvělá Ramba se scénářem nic nezmohla a musela hrát to, co se od ní očekávalo. Jenže v rámci role tolik přehrávala, až se její postava stala ještě méně uvěřitelnou než postava docenta.

Stálé nabručený policejní šéf, kterého ztvárnil Ondřej Vetchý, šlapal po docentovi od samého začátku, dost často jej před ostatními ponižoval a křičel na něj. Opět se ale jednalo o hádky vykonstruované na zcela zcestném základu a diváky tyto neustálé dohady mohly od sledování seriálu odradit.

Kolegy hlavních hrdinů ztvárnili Marek Taclík a Matěj Hádek. Mělo jít o elitní policisty. Měli být přesným opakem docenta a Fousové, tedy ti, kteří vždy vše a za každých okolností vyřeší. Jenže působili ještě daleko amatérštějším dojmem než vyšetřovací tým složený z problémové policistky a docenta.

Až Česká televize zreprízuje všechny tři epizody první řady, uvede od září pokračování, které bude čítat opět tři díly. Obsazení hlavních postav se nemění. Příběh by se měl opět točit kolem dvojice docent a Fousová, kterou opět spojí vyšetřování. Má ale takový příběh ještě co nabídnout?

Trojanův docent už si uznáním prošel, a tak s ním teď budou muset všichni jednat jako s váženým vyšetřovatelem, a zmoudřela i Fousová, která pracuje na policejním prezidiu. S charaktery postav, které první řada načrtla, by tak druhá série mohla být jednou velkou nudou.

Pokud scenáristé vymysleli něco, co nás dokáže ohromit a smaže to přešlapy z první série, ukáže až zářijový program České televize.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz