Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nové teorie říkají, že otcem Tomáše Garrigua Masaryka byl habsburský císař František Josef I.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Nepomuk Langhans / Wikipedia Commons / volné dílo

Tomáš Garrigue Masaryk

Tomáš Garrigue Masaryk byl prvním československým prezidentem v historii našeho státu a zároveň jedním z největších státníků té doby. Jenže od jeho smrti už uplynuly desítky let a historici se začínají zajímat o jeho původ.

Článek

Říká se o něm, že to byl nejlepší prezident, jakého kdy Československo mělo. Tomáš Masaryk byl zkrátka miláčkem českého národa. Nejenže se velký dílem zasadil o vznik samostatného československého státu, zároveň to byl ale velmi vzdělaný muž, který náš stát vedl v prvních osmnácti letech jeho existence. A to všechno přesto, že Masaryk pocházel z prosté a chudé rodiny.

Jeho otcem byl podle oficiální verze Josef Masaryk, který pracoval jako kočí a pocházel ze Slovenska. Matka Terezie byla kuchařkou. Přízvisko Garrigue si vzal po Masaryk po sňatku s Charlotte Garrigue, která pocházela z USA. Jenže neoficiální verze a různé teorie tvrdí, že otcem Masarykova mohl být někdo jiný, než se uvádí. A rakouští historikové dokonce tvrdí, že by Masaryk mohl být pokračovatelem habsburské linie, neboť za jeho skutečného otce považují jednoho z největších panovníků 19. století a období před 1. světovou válkou, Františka Josefa I.

Foto: Bain News Service / Wikipedia Commons / volné dílo

císař František Josef I.

Teorií o tom, kdo byli skuteční rodiče Masaryka, slyšelo Česko mnoho už za jeho života. Jednou to měl být potomek německých přistěhovalců, podruhé zase židovských podnikatelů. Všechna tato nařčení ale nebyla podložená. Jednalo se jen o snahu Masaryka zdiskreditovat a znemožnit mu vědeckou práci ještě před tím, než se stal prezidentem. Teorie, která tvrdí, že jeho otcem mohl být císař František Josef I., si však klade jiný cíl. Zjistit pravdu. V Masarykově životopise je totiž mnoho nejasností a hluchých míst, že je to až podezřelé.

David Glockner vydal v roce 2016 knihu s názvem Císařův prezident. Zde ale autor mezery v Masarykově životopise využívá ve svůj prospěch a zaplňuje je vlastní fantazií. Dílo se tak v žádném případě nedá považovat za vylíčení toho, jak to tehdy skutečně bylo. Je to pouze obyčejný román na motivy života skutečně žijícího muže.

Jenže nesrovnalosti skutečně existují a historici v čele s těmi rakouskými si pevně stojí za svým. Poukazují na věk císaře Františka Josefa I. v době Masarykova narození i na jejich vzájemnou podobu. Dále se řeší údajné seznámení Františka Josefa I. při cestách přes jižní Moravu s Masarykovou matkou Terezií, která se tehdy jmenovala Kropáčková. Měla to být oproti císaři starší, za to ale stále velmi pohledná a inteligentní žena. Možná i z toho vyvozují možný vznik mimomanželského intimního vztahu mezi nimi.

Podle historiků existují také záznamy, které by mohly Masarykův skutečný původ potvrdit. Jenže se jedná o nepřímé důkazy, které samy o sobě neobstojí. Jediným možným řešením se tak jeví testy DNA. K těm ale pravděpodobně také nikdy nedojde, protože manipulace s ostatky největšího z československých prezidentů by v Česku vyvolala skandál. A na ostatky habsburských císařů mohou historici také rovnou zapomenout.

To, zda byl Masaryk synem císaře Františka Josefa I., tak zůstane s největší pravděpodobností navždy jen teorií, která nebude nikdy potvrzena, ale nebude ani vyvrácena.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz