Hlavní obsah
Lidé a společnost

Odměna Krejčíkové za Wimbledon: 81 milionů není hodně. Skoro polovinu totiž nechá v Anglii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Peter Menzel / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Barbora Krejčíková (vpravo) s Kateřinou Siniakovou (vlevo)

Nemožné se stalo skutečností. Tenistka Barbora Krejčíková se stala wimbledonskou vítězkou. A odnese si za to pořádný balík. Jenže podstatnou část z těchto peněz nikdy neuvidí.

Článek

Barbora Krejčíková je česká profesionální tenistka, které se letos splnil velký sen. Stala se wimbledonskou vítězkou a nesmazatelným písmem se tak zapsala do historie tohoto turnaje. Česká republika si tím v ženské dvouhře připsala druhé vítězství v řadě. Loni tento turnaj totiž vyhrála Markéta Vondroušová.

Barbora Krejčíková ve svých 28 letech dosáhla na úplný vrchol. Od nynějška se bude její jméno vyjímat na tabuli vítězů jen kousek od jména její mentorky a velké opory, Jany Novotné. Ta odešla předčasně v roce 2017, když podlehla rakovině. Barbora tak své trenérce svým vítězstvím vzdala hold.

Mnoho diváků ale pobouřila výše výhry, kterou si Barbora za svůj výkon zasloužila. Jedná se totiž o částku 2,7 milionu liber, což je v přepočtu něco přes 81 milionů korun. Na sociálních sítích na to lidé reagují spíše negativně. Podle nich už to při takových výhrách ani nemůže být o sportu. Jenže si neuvědomují spoustu faktů, které s takovou výhrou souvisí. Barbora Krejčíková z takové výhry uvidí jen zlomek.

Téměř polovinu výhry, zhruba 45 procent, totiž Barbora odevzdá na daních ve Velké Británii, kde se turnaj konal. Z toho, co jí zbyde, pak musí zaplatit celý tým kolem sebe. A rozhodně se nejedná o jednoho člověka. Za jejím úspěchem stojí mnoho lidí, kteří se o ni po celý rok starají. I jim Barbora vděčí za své vítězství.

Částka, kterou si tak Krejčíková z Wimbledonu odnese, je absolutně adekvátní. Tenistka, která to chce někam dotáhnout, musí celý rok tvrdě dřít. Tréninky, turnaje, rozhovory, to všechno k této práci prostě patří. Za takovou dřinu, za nasazení, se kterým šla do finálového zápasu, i za vypětí sil a nervy, které ji tento zápas stál, si to plně zaslouží.

Díky svému vítězství se Barbora Krejčíková podle žebříčku WTA stala nejlepší českou tenistkou současnosti. Na základě pondělní aktualizace se totiž posunula ze 32. místa na 10. pozici, což je její historické maximum. Naopak Markéta Vondroušová, které toto prvenství až dosud náleželo, se i kvůli neobhájení titulu ve Wimbledonu, propadla ze 6. místa na 18. příčku.

Barbora Krejčíková si ale zaslouženého odpočinku dlouho neužije. Už za pár dní totiž startují olympijské hry, kterých se čerstvá wimbledonská šampionka zúčastní. Bude tak bojovat o olympijskou medaili po boku svých kolegyň ze dvouhry, zároveň si ale zahraje s Kateřinou Siniakovou o medaili v ženské čtyřhře. Proto bude potřeba Barboře i dalším našim tenistkám držet palce.

To poslední, co pro úspěch našeho olympijského týmu můžeme udělat, je řešit, zda částka, kterou Barbora Krejčíková za vítězství ve Wimbledonu dostala, není přehnaná.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz