Hlavní obsah
Finance

OSVČ budou platit na pojištění zase víc, pořád je to ale málo. Zaměstnanec platí mnohem víc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Od příštího roku dojde opět k navýšení minimálních povinných záloh OSVČ. Při srovnání odvodů podnikatele a zaměstnance je však stále propastný rozdíl. Poznat to ale bude na důchodu.

Článek

Že budou OSVČ v příštím roce odvádět na sociálním a zdravotním pojištění zase víc je logické. Minimální zálohy jsou totiž odvislé od průměrné mzdy, která byla pro příští rok stanovena na 46 828 Kč. A právě z poloviny této částky se musí na zdravotní pojištění odvést 13,5 %. Nová minimální záloha tak bude činit 3 161 Kč. Letos se platí 2 968 Kč.

Co se týká sociálního pojištění, tam se odvádí 29,2 %. Jenže se zvyšuje částka, ze které se toto sociální pojištění vypočítává. Nejenže je to opět odvislé od výše průměrné mzdy, do roku 2023 se jako základ pro výpočet sociálního pojištění bralo 25 % průměrné mzdy, v letošním roce je to 30 %, v roce 2025 to bude dokonce 35 %. Minimální záloha na sociální pojištění tak bude činit 4 786 Kč oproti letošním 3 852 Kč.

Když si ale vezmeme podnikatele, který má měsíční zisk roven průměrné mzdě, pak takový podnikatel odvede za rok právě tyto minimální zálohy vynásobené počtem měsíců. Jeho měsíční odvod na sociální a zdravotní pojištění tak bude roven 7 947 Kč. Někomu to může přijít jako hodně, jenže zaměstnanec platí ještě daleko více.

Zaměstnanec pobírající průměrnou mzdu v příštím roce, musí na zdravotním pojištění odvést 4,5 % ze své hrubé mzdy, což v našem případě představuje 2 107 Kč. Zaměstnavatel za něj ale musí odvést dalších 9 % z výše hrubé mzdy, avšak nad její rámec. To znamená další 4 214 Kč. Celkem tedy zdravotní pojištění jednoho zaměstnance vyjde na 6 321 Kč.

Do ohromných výšek pak roste sociální pojištění zaměstnance. Z hrubé mzdy se mu totiž strhne 7,1 %. To v sobě zahrnuje jak důchodové, tak nemocenské pojištění. Odvod se tedy bude rovnat 3 325 Kč. A opět zaměstnavatel musí nad rámec hrubé mzdy odvést 25 % výše hrubé mzdy. Tedy 11 707 Kč. Celkem má z takového jednoho zaměstnance na sociálním pojištění stát příjem 15 032 Kč.

Už nyní je jasné, že mezi zaměstnancem a OSVČ vzniká nepoměr. Podnikatel odvede na sociálním a zdravotním pojištění mnohem méně. A to o tisíce. Jeho odvod 7 947 Kč se totiž nemůže rovnat odvodům za zaměstnance ve výši 21 353 Kč. A tím pádem je logické, že takový podnikatel, který si platí pouze minimální zálohy bude mít důchod daleko nižší než zaměstnanec, který si měsíčně vydělá stejnou hrubou mzdu, jako má podnikatel zisk.

Podnikatelé by tak měli na odvodech odvádět daleko více, aby se předešlo tomu, že ve stáří budou spílat státu za své nízké důchody. Odvádět jen minimální zálohy je totiž cesta do pekel, která by se podnikateli bez úspor nemusela ve stáří vyplatit. A proto je lepší si i přes možnost minimálních záloh platit raději více.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz