Hlavní obsah
Lidé a společnost

Paranoidní Louis de Funès: Vlastnil zámek, pak ho kvůli výhrůžkám přestavěl v bojovou pevnost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marisa Rastellini / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Louis de Funès

Louis de Funès patří mezi nejznámější komiky celé historie světového filmu. Ve skutečnosti s ním ale legrace vždy nebyla. V pozdějším věku trpěl paranoidními představami a žil doslova jako v bojové pevnosti.

Článek

Tohoto francouzského velikána není třeba představovat. Jeho roli v sérii filmů o saint-tropezských četnících známe všichni. A jistě se nám vybaví i spousta dalších filmů, ve kterých Funès doslova exceloval a které nás ještě dnes dokážou rozesmát. Ve skutečnosti mu ale do smíchu nebylo. Obzvláště po anonymu, který vyhrožoval jeho rodině.

Stalo se tak na zámku Clermont, který vznikl již v první polovině 17. století. Stavět se začal krátce po smrti Ludvíka XIII., kdy byla regentkou následníka trůnu jeho žena Anna Rakouská. A zámek je vskutku impozantním dílem, které leží v blízkosti francouzské řeky Loiry.

A právě tento zámek se stal Funèsovým novým sídlem, na které byl neskutečně pyšný. Někteří mu ho i záviděli a představovali si, kolik takový herec za své role musí brát, že si může dovolit tento neskutečný luxus. Jenže taková závist nebyla opodstatněná. Funès byl podruhé ženatý se ženou jménem Jeanne Barthelémy. Ta sice pocházela z chudých poměrů, ale byla praneteří slavného spisovatele Guy de Maupassanta a její tetou byla Marie de Maupassant, po jejíž smrti Jeanne zámek spolu se svým manželem zdědila.

Foto: Jibi44 / Wikipedia Commons / CC BY 2.5

zámek Clermont

Nadšení z nového rodinného sídla ale změnil jeden jediný anonym. Jeho autor v něm Funèsovi vyčítal, že jeho příjmy jsou až příliš vysoké a že to bude mít následky. Konkrétně se v něm psalo o tom, že to nejvíce pocítí hercova rodina a příbuzní. Následně začal tento anonym kontaktovat Funèse i telefonicky. Chtěl po něm velké peníze za to, že jeho rodinu nechá na pokoji.

Přestože vyděrač vysloveně žádal, aby do toho herec nezatahoval policii, Funès propadl strachu a všechno oznámil. Zinscenované předání peněz proběhlo úspěšně a policie muže dopadla. Jenže se jednalo pouze o prostředníka a skutečný zločinec nebyl nikdy dopaden. Funès propukl beznaději. Stal se z něj paranoidní člověk s panickým strachem o sebe i svou rodinu.

Postupně začal zámek předělávat v pevnost, kde byl vstup nezvaným návštěvám přísně zakázán. Na mnoha místech byly instalovány nástrahy, které měly jeho rodinu ochránit. Na okenicích byly dokonce drobné detonátory, které při manipulaci zvenčí mohly vybuchnout a nezvaného návštěvníka zneškodnit. Funès se pak už do konce svého života tohoto strachu nezbavil. Osudným se mu stal třetí infarkt, který ho zastihl v Nantes na začátku roku 1983. Konec slavného komika byl tak smutnější než kterákoli jeho filmová role.

Na zámku Clermont vzniklo po komikově smrti muzeum zasvěcené jeho odkazu, to však muselo v roce 2018 ukončit činnost, neboť zámek získal nového majitele.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz