Hlavní obsah
Cestování

Pařížský Notre-Dame poprvé od devastujícího požáru otevře své brány, rekonstrukce finišuje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ali Sabbagh / Wikipedia Commons / CC0

Katedrála Notre-Dame před požárem

Notre-Dame je jednou z nejvzácnějších francouzských památek evropského významu. Proto byl pro celý svět doslova šok, když ho před pěti lety zachvátil devastující požár. Rekonstrukce už ale finišují a katedrála by se brzy měla otevřít veřejnosti.

Článek

Kdo by neznal Notre-Dame. Každý, kdo byl alespoň jednou v Paříži, ho určitě navštívil. A ti, co tam nebyli, o něm určitě mnohokrát slyšeli. Jedná se totiž o jednu z nejstarších staveb v celé Francii. Pochází z druhé poloviny 12. století a je učebnicovým příkladem stavby na pomezí přechodu mezi románskou a gotickou architekturou.

Až do stavby Eiffelovy věže na konci 19. století byl Notre-Dame největší dominantou města. Vážený literární autor Victor Hugo sem situoval i podstatnou část děje svého slavného románu Chrám u Matky Boží v Paříži, který pojednával o lásce hrbatého Quasimoda ke krásné Esmeraldě.

Notre-Dame je jednou z největších evropských památek a to mu nikdo nemůže upřít. A právě proto byl takový šok, když před pěti lety, na jaře roku 2019, zachvátil katedrálu při její rekonstrukci devastující požár, který se dlouho nedařilo uhasit. Hrozilo dokonce, že se katedrála zřítí nebo že už ji po uhašení požáru nepůjde opravit. Naštěstí se to doslova za pět minut dvanáct povedlo. Katedrála ale utrpěla vážná poškození. Zřítila se věžička na chrámové lodi a na mnoha místech se propadla klenba.

Vlna solidarity, která se v souvislosti s požárem katedrály zvedla, byla něčím zcela mimořádným. Jedna jediná památka alespoň na krátký čas spojila nejen celou Evropu, ale doslova celý svět. Všichni se snažili pomoci, aby naše planeta nepřišla o tak vzácnou památku, jakou Notre-Dame bezesporu je. A prakticky ihned po požáru se začalo s postupnou rekonstrukcí, aby se tento prostor mohl co nejdříve opět zpřístupnit veřejnosti.

Po pěti letech se zdá, že rekonstrukce míří do finále. Oficiální stránky památky totiž hlásají, že katedrála se veřejnosti znovu otevře 7. a 8. prosince letošního roku. Rekonstrukce je již téměř hotová a v listopadu by se do katedrály měl vrátit i mobiliář, který byl požáru ušetřen, respektive byly tyto vzácné artefakty z katedrály včas odneseny a tím zachráněny.

Do samotné katedrály byl před požárem pro návštěvníky umožněn vstup zdarma. To zůstane zachováno i po jejím znovuotevření, avšak bude se regulovat počet návštěvníků, kteří se uvnitř katedrály nacházejí. Nově příchozí tak budou do katedrály vpuštěni až v momentě, kdy jiní návštěvníci katedrálu opustí. Paříž předpokládá enormní zájem místních i turistů a odhaduje návštěvnost památky na 15 milionů návštěvníků ročně.

Pokud se ale v Paříži ocitnete dříve, než katedrála otevře, není potřeba zoufat. Paříž ve spolupráci s dobrovolníky organizuje vycházky kolem katedrály, při kterých se dozvíte mnoho zajímavého o historii katedrály i o následcích požáru, který ji postihl.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz