Hlavní obsah
Cestování

Pevnost Boyard už málem nestála. Zachránila ji televizní soutěž. Nyní její existenci ohrožuje moře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Patrick Despoix / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Pevnost Boyard zná v Česku snad každý. Už desítky let se tam koná soutěž, kterou Česko doslova miluje. Jenže než tahle soutěž začala, pevnost byla v tak špatném stavu, že se dnešních dnů vůbec nemusela dočkat.

Článek

Klíče od pevnosti Boyard nebo jen Pevnost Boyard. Tak se jmenuje soutěž, kterou mnozí z nás sledovali již od dětství. Kdo by si i dnes nevzpomněl na starého ale charismatického otce Fourase, malé pomocníky Paklíče a Pačese, na statného Kebule nebo na krotitelku tygrů Felindru. Kdyby se ale tato soutěž nezačala na pevnosti v roce 1988 natáčet a nové díly se natáčí dodnes, je dost možné, že by už nestála. V 80. letech byla totiž doslova v dezolátním stavu.

Sláva soutěžního pořadu byla tak velká, že se na pevnost vypravil i český štáb, aby zde natočil celkem osmnáct epizod ve dvou řadách, kde si o poklad pevnosti Boyard zasoutěžily české celebrity. Moderování se ujal jeden z nejlepších českých moderátorů Libor Bouček. Nebylo to sice úplně ono, alespoň nám to ale připomnělo doby, kdy jsme v televizi sledovali originální francouzské díly, které se stále dokola reprízují dodnes. Nové díly už se totiž na českých televizních stanicích nevysílají.

Stavba, která budí v televizi údiv, je ale mnohem menší, než se zdá, navíc se nenachází na tak širém moři, jak to díky šikovným kameramanům vypadá. Pevnost je 68 metrů dlouhá a 31 metrů široká, tyčí se do výšky pouhých 20 metrů. Nachází se mezi ostrovy Aix a Oléron nedaleko francouzské pevniny. Stavět se začala na příkaz Napoleona již v roce 1804, ale kvůli problémům při její stavbě způsobeným burácejícím mořem okolo místa stavby byla dostavena až v roce 1857.

Protože ale měla stavba řadu nedostatků, svým vojenským účelům sloužila jen krátce. Na schodiště, které vedlo do pevnosti se totiž dalo při odlivu jen obtížně dostat, neboť hloubka kolem pevnosti je minimální. Naopak při bouřkách voda pravidelně zaplavovala i vnitřek pevnosti. Už po roce 1870 tak začala sloužit jako vězení. V roce 1913 přestala fungovat úplně.

Za druhé světové války byla značně poškozena německými vojsky, která na ni po dobytí Francie střílela jako na cvičný terč. Po válce nikdo neměl pro pevnost využití, žádná rekonstrukce se nekonala. Pevnost se stala stanovištěm ptáků, vegetace začala prorůstat skrze spáry zdiva. Narušena byla stabilita pevnosti a hrozil tak její zánik. Neutěšený stav pevnosti je možné zahlédnout ve filmu Dobrodruzi s Alainem Delonem ze 60. let.

Pevnost ale zachránil až pořad, díky kterému byla rekonstruována, aby byla pro jeho účastníky bezpečná. Následně na to se stavba stala slavnou po celém světě. A dodnes tam přijíždějí účastníci nových a nových řad, aby se pokoušeli získat klíče a indicie, které jim pomohou získat poklad pevnosti Boyard, který pak věnují na dobročinné účely.

Jenže od tohoto momentu uplynulo již 36 let. Nyní ohrožují už tak nevalnou stabilitu pevnosti mořské proudy a vlnobití. Okamžitě se musí začít se záchrannými pracemi, protože stavbě hrozí bezprostřední zkáza. Opravy by měly trvat až do roku 2028 a měly by v přepočtu vyjít na více než miliardu korun. Snad se tento historický odkaz podaří zachránit a snad se v něm odehraje ještě mnoho epizod soutěže, která nás baví už desítky let.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz