Hlavní obsah
Aktuální dění

Policie stále nezveřejnila dopis na rozloučenou střelce z FF. Dává tak prostor konspiracím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Je to už více jak měsíc, co se na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy odehrála tragická událost, která Česko poznamenala na velmi dlouhou dobu. Teď ale vznikají různé nesmyslné konspirace, které podporuje chování policie.

Článek

Tragická událost, která se odehrála 21. prosince 2023 na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy stále rozrušuje veřejnost a je předmětem mnoha debat a diskuzí. Podle dostupných informací nalezla Policie ČR více než 14 dní po incidentu střelcův dopis na rozloučenou. Ten však stále nebyl zveřejněn, u veřejnosti tak vzniká velký prostor pro konspirace nejrůznějších typů, které celé věci rozhodně neprospějí.

Je sice pochopitelné, že dopis na rozloučenou je předmětem vyšetřování, zároveň je však veřejně známo, že střelec je mrtvý a veřejnost tak nevidí důvod, proč by Policie ČR nebo jiný způsobilý orgán nemohl dopis, který střelec před svou smrtí napsal, zveřejnit. Bylo by to i vstřícné gesto vůči těm, kteří po zmiňovaném incidentu mají stále strach se pohybovat na exponovaných místech, neboť se vyrojilo mnoho příspěvků na sociálních sítí od lidí, kteří s tím, co provedl střelec, souhlasí.

Střelba na Filozofická fakultě Univerzity Karlovy byla v naší republice něčím zcela ojedinělým, ale některé souhlasné reakce veřejnost děsí. Copak tady žije více takto nemocných lidí, kteří se neštítí šířit smrt a bolest? A my jako veřejnost stále nevíme, co v tom zmiňovaném dopise stálo.

Před několika dny se na sociálních sítích a v jiných médiích objevila fotografie údajného dopisu, ve kterém střelec vysvětluje svou motivaci. Policie ČR na síti X okamžitě označila dopis za podvrh s tím, že se nejedná o dopis, se kterým při vyšetřovaní pracuje. Dopis je plný zmatených frází, šifer po stranách textu, omluv a vysvětlování skutečných důvodů útoku. Pokud je tedy opravdu falešný, sepsal ho někdo, kdo se neštítí v takto pro celý národ těžké chvíli podporovat všeobecný strach a nejistotu. A to je doslova něco odporného.

Tento prostor ale takový člověk dostal právě z toho důvodu, že veřejnost nezná podobu a ani obsah toho skutečného dopisu. Pokud by byl skutečný dopis již zveřejněn, k takovým blamážím ze strany jedinců či skupin by nemohlo docházet. A český národ by se cítil alespoň trochu klidněji. Policie ČR sice oznámila, že tento dopis je podvrh, když se ale vyrojí další podobný, bude jej muset za podvrh označit znovu. Jenže mezitím se dopis skrze sociální sítě a další média rozšíří k podstatné části obyvatel Česka a strach a nejistota budou rychle zpět.

Pokud opravdu není možné skutečný dopis zveřejnit v celém jeho znění, měl by se národ dozvědět, co v něm stojí, alespoň zprostředkovaně. Jak budou ubíhat další dny, nejistota a strach budou jen sílit. Už teď přece musela Policie ČR prověřovat desítky jedinců, kteří se k útoku vyjadřovali pochvalně, nebo dokonce plánovali něco podobného.

Máme zkrátka strach, aby se něco podobného neopakovalo. A proto žádáme, aby se v tomto případě postupovalo alespoň trochu jinak, než je zvykem.

Zpracováno na základě:

a vlastního názoru

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz