Hlavní obsah
Umění a zábava

Praha měla vlastní Prátr: Vystupovali v něm černoši z Habeše a horská dráha měřila pět kilometrů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: archiv Sřediska územního rozvoje ÚMČ Praha 10 a archiv obyvatel Prahy 10 / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Obří horská dráha ve Vršovicích

Zábavní park na území Prahy, který se vyrovnal těm největším zábavním parkům v zahraničí? Ano, to byla skutečnost v první polovině minulého století. To jste totiž mohli zavítat do Lunaparku Eden.

Článek

Lunapark Eden, jak už napovídá jeho jméno, se nacházel v části pražských Vršovic, které se dnes říká Eden. Jednak zde existuje nákupní centrum stejného jména, jednak tu stojí fotbalový stadion SK Slavie Praha, který původně nesl tento název. Tehdejší lunapark se nacházel na pozemcích všech přilehlách sportovišť i nákupního centra.

Vybudován byl už na konci dvacátých let a jednalo se komplex, který neměl v tehdejším Československu obdoby. Postaven byl po vzoru vídeňského Prátru, kterému se dokázat vyrovnat a v mnohém ho i předčít. Na jeho neuvěřitelné rozloze se nacházela řada kolotočů, tobogánů či rybníček lákajících k projížďce. Jedním z největších lákadel ale byla obří horská dráha, která měřila neuvěřitelných pět kilometrů. Každý chtěl vyzkoušet, jaké to je, když se projede na něčem tak kolosálním.

Z lunaparku se dochovalo několik dobových fotografií, takže je možné si udělat představu o tom, jak park vypadal. Asi nejcennějším svědectvím je ale dvouminutový úsek z českého filmu Muži v offsidu, který se odehrává právě na horské dráze a v parku.

Velkým lákadlem pro zamilované páry byl i rybníček, který se nacházel pod Bohdalcem. Na lodičce jste jej tak mohli brázdit klidně celé odpoledne. Oblíbená byla ale také budova tančírny, které se říkalo Kolosseum. Mohli jste se zde projet i na Čertově kole. A to všechno za pouhou jednu korunu a dvacet haléřů na celý den. K večeru byly vždy na programu pravidelné ohňostroje, které viděli lidé nejen z této části Prahy. Jeden čas v lunaparku dokonce vystupovala i skupina černochů z Habeše, kteří sem přijeli, postavili si tu domorodou vesničku a předváděli užaslým návštěvníkům, jak se u nich žije. Samozřejmě za poplatek.

Lunapark Eden byl slavný nejen v Praze, jezdili ho sem obdivovat i lidé z celého Československa. Jenže si své slávy moc neužil. Po připojení Vršovic k Velké Praze se z Vršovic stala trestanecká kolonie. Bydlení zde nalézali propuštění zločinci, mnohdy i vrazi. Nejednalo se tak o úplně bezpečné místo. A to začalo návštěvníky parku postupem času odrazovat. Přestali sem chodit.

Už třicátá léta byla pro Lunapark Eden nepříznivá. V roce 1935 došlo k demolici mnoha z místních atrakcí. Park ale fungoval dál. Jenže brzy na to přišla druhá světová válka a s ní i zákaz zábavy a tance. To zasadilo lunaparku další ránu. Po válce byl v roce 1946 na příkaz hygienika park zcela uzavřen a jeho provoz již nebyl obnoven.

Zkuste si tak někdy, až se budete nacházet na Edenu, vzpomenout, že to tady ani ne před sto lety bylo centrum zábavy. Lidé sem přijížděli z nejrůznějších koutů republiky, aby na vlastní oči viděli něco, co u nás nemělo obdoby.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz