Hlavní obsah
Cestování

Pražskou „horskou“ dráhou do Řep na hřbitov z Erbenovy Kytice

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Honza Groh / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Pražský semmering

Praha je místo mnoha překvapení. I když si myslíme, že ho dobře známe, vždy nás dokáže něčím překvapit. Věděli jste například, že se můžete „horskou“ dráhou vydat na hřbitov, který hrál důležitou roli ve filmovém zpracování básně Svatební košile?

Článek

Říká se mu pražský semmering. Název dostal podle horské dráhy v Rakousku, která vede přes obec Semmering. Název této horské dráhy totiž volně přešel k obecnému označení těchto typů horských drah.

Jenže pro mnoho z nás může být představa horské dráhy v Praze poněkud nemyslitelná. Samozřejmě si nesmíme představovat horské dráhy, které se nachází mezi alpskými vrcholky. Tato trať je skromnější, i přesto nám ale ukáže, že i v Praze můžeme stoupat vlakem do příkrého kopce a obdivovat město z vrcholků kopců.

Projet touto drahou můžete v běžné soupravě vlaků našeho národního dopravce, výlet si však můžete zpestřit organizovanými vyjížďkami v historickém pražském motoráčku. Trasa začíná už na hlavním pražském nádraží, odkud nás vlak doveze na nádraží Praha-Smichov. Teprve tam totiž začíná ten pravý semmering. Vlak ze Smíchova začne stoupat do prudkého kopce kolem Prokopského údolí, takže vidíme i jeho unikátní přírodu. Míjíme Hlubočepské plotny, Dívčí hrady, Děvín a Žvahov. V jeden moment vlak projíždí i mezi skalami na okraji srázu, a tak může být taková jízda i trochu adrenalinovým zážitkem. Cestou zdolává i dva hlubočepské viadukty, které z trasy sice nevidíme, zato jsme odměněni nádherným výhledem. Trasa následně vede přes Jinonice do Stodůlek, kde projíždí přírodním parkem Košíře-Motol. Svou jízdu pak končí ve stanici Praha-Zličín.

Foto: Dominika Prochová / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Při jízdě mezi skalami zažijete v Praze nevšední zážitek

Cesta je to vskutku nádherná s možností mnoha výhledů. Tím, že vlak pravidelně zastavuje, však můžete na kterékoli zastávce vystoupit a okolní přírodu si projít po vlastní ose. Nejčastěji lidé vystupují ve stanici Žvahov, protože právě tady se nachází ta nejkouzelnější část celého semmeringu. Když ale vystoupíte v Řepích, můžete navštívit hřbitov z Erbenovy Kytice.

Sbírka básní Kytice od Karla Jaromíra Erbena je soubor zejména pochmurných a tragických básní, které často končí smrtí. Jedna z nich, Svatební košile, se z velké části odehrává na tajemném hřbitově. K napsání této básně inspiroval Erbena sice hřbitov ve Velharticích, filmové zpracování tohoto literárního díla ale situovalo Svatební košili právě na Řepský hřbitov. Když vystoupíte na konečné, máte to ze zastávky Praha-Zličín na tento hřbitov doslova jen pár stovek metrů.

Foto: ŠJů / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Část řepského hřbitova, kde se natáčela Kytice

V části hřbitova, kde se nachází řadový hřbitov sester boromejek, se ocitnete na místě, kde se podstatná část filmového zpracování Svatební košile natáčela. Několik řad křížů po obou stranách cesty vás dovede až ke kapličce, která ve filmu představovala umrlčí komoru. Přestože nejde o hřbitov, který by byl opředen nějakou pověstí, je to zcela výjimečné a zvláštní místo.

Projížďka pražským motoráčkem po semmeringu rozhodně stojí za to. Vystoupit můžete prakticky kdekoli, ale při některé ze svých návštěv nevynechejte právě Řepský hřbitov. Je jedním z nejzajímavějších v Praze.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz