Hlavní obsah
Cestování

Připomínají Mordor z Pána prstenů. Skočjanské jeskyně ve Slovinsku jsou jako cesta do středu země

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jabbi / Wikipedia Commons / volné dílo

Skočjanské jeskyně

Slovinsko se nachází velmi blízko Česku, přesto Češi tuto zemi teprve začínají objevovat. Mezi největší tamější lákadla patří například Skočjanske jame, tedy jeskyně, kterým se přezdívá Mordor.

Článek

Když se řekne Mordor, vybavíme si nehostinný a pustý kraj z Tolkienova Pána prstenů, kterému vládne zlý Sauron. V překladu to dokonce znamená Černá země. A právě takovou přezdívku dostalo i jedno unikátní evropské místo, které se nachází na území Slovinska.

Skočjanské jeskyně jsou chráněnou památkou zejména kvůli své jedinečnosti. Při jejich prohlídce se totiž můžeme dostat až do hloubky 200 metrů, projdeme přitom labyrintem chodeb, které měří více než 5 kilometrů. Celý prostorem navíc protéká podzemní řeka zvaná Reka, takže si po téměř celou prohlídku vychutnáte její příjemné šumění a pokocháte se mnoha výhledy na velké množství vodopádů, které tu vytváří.

O Skočjanských jeskyních se také mluví jako o nejhlubším kaňonu v Evropě. To je trochu paradox, protože asi nikoho z nás ani nenapadne, že by si pod pojmem kaňon mohl představit něco, co se nachází v podzemním systému jeskyní.

Foto: Explorer1940 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Pokud se někdy do Slovinska vydáte, nezapomeňte se do jeskyně podívat. Některé její prostory jsou totiž zpřístupněny veřejnosti. Prohlídka vám zabere asi 90 minut. Necháte za ni sice v přepočtu asi 600 Kč za dospělého, určitě to ale stojí za to. Připravte se však na to, že vám tu může být zima i v létě. V prostorách jeskyně se totiž teplota bez ohledu na roční období pohybuje na průměrné hodnotě 12 stupňů Celsia. V některých částech jeskyně, kde se přiblížíte k ledové řece, se pohybuje jen těsně nad nulou.

Vstup do jeskyně je uzpůsoben velkému množství návštěvníků. Byl tu vybudován tunel dlouhý bezmála půl kilometru, který vás dovede až do srdce tohoto přírodního klenotu. Kromě člověkem vytvořeného tunelu je tu vše pouze dílem přírody. Na své cestě podzemím narazíte na celkem 26 nádherných vodopádů a podíváte se do mnoha dechberoucích jeskynních sálů. Tím nejzajímavějším místem je rozhodně takzvaná Šumící jeskyně.

Foto: yeung ming / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Tu ale uvidíte tak trochu z ptačí perspektivy. Dostat se na její dno je totiž nemožné, neboť právě tam proudí studená řeka Reka. Vy se v jeskyni budete pohybovat na lávce, která je připevněna do skály vysoko nad řekou. Šumící jeskyně má totiž úctyhodné rozměry. Je vysoká až 100 metrů, dlouhá bezmála 300 metrů a široká 60 metrů.

Právě tato Šumící jeskyně je ale místem, které dalo Skočjanským jeskyním jejich přezdívku Mordor. Pokud se místo odvážíte navštívit, pochopíte proč. Výhled na ohromné prostory jeskyně a prudkou řeku z úzké lávky ve výšce asi padesáti metrů nad terénem je sice úžasná podívaná, ale rozhodně to není pro každého. Těm, co nesnáší výšky, se tu pěkně zatočí hlava.

Skočjanské jeskyně jsou naprosto jedinečný skalní útvar, který je chloubou Slovinska. Spolu s dalším komplexem, kterému se říká Postojna jama neboli Postojná, někdy Postojenská, jeskyně a který se nachází více na severu země, patří mezi ty nejnavštěvovanější přírodní památky v zemi.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz