Hlavní obsah
Lidé a společnost

Proč se všichni smějí slovenské ministryni za její angličtinu? Čeští politici ji mají mnohdy horší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Instagram Martiny Šimkovičové (@martinasimkovicova_official)

V posledních dnech se snesla vlna kritiky na hlavu slovenské ministryně kultury za její nedokonalou angličtinu. Z jejího proslovu se stalo doslova virální video, nad kterým se baví celý internet. Je to ale oprávněné?

Článek

Ministryně kultury Slovenské republiky Martina Šimkovičová ve svém projevu skutečně nezářila. Na konferenci UNESCO pro vzdělání, vědu a kulturu se svým projevem snažila zdůraznit důležitost lidského vzdělávání. A právě její angličtina se stala terčem posměchu. Navíc četla celý projev z papíru. Politici a další přítomní nad jejím projevem dokonce zvedali obočí. A virální hit internetu byl na světě.

Šimkovičová je ale ministryní jen krátce, konkrétně od října roku 2023, kdy Robert Fico sestavoval vládu. Dříve se živila jako moderátorka, a dokonce si vysloužila přezdívku Barbie. A právě svou novou úlohou se snažila z této škatulky vymanit, aby dokázala, že zaběhlé stereotypy nemusí být vždy poplatné. Jenže se jí to tak trochu nepovedlo.

Lavina, která se kolem její úrovně angličtiny spustila, je však nepřiměřená a často až urážlivá. My ze zkušenosti víme, že mnoho českých politiků má angličtinu na podobné, nebo dokonce horší úrovni. Jenže po projevech Miloše Zemana to už nikdo moc neřeší. Jenže ono to vždy není o tom, jak angličtinu daný politik zvládá. To, co slyšíme, je zejména výslovnost, která dělá mnohým problémy.

Miloš Zeman měl na poslech angličtinu mírně řečeno úsměvnou, avšak jeho znalostem tohoto jazyka se málokterý z českých politiků vyrovná. Stejně tak zněly doslova tragicky i projevy Aleny Schillerové či Bohuslava Sobotky. Výslovnost měli oba mnohem horší než slovenská ministryně kultury. A přesto se po jejich projevech nikdy taková vlna kritiky nespustila.

Vrcholný politik by měl disponovat znalostí alespoň jednoho cizího jazyka. Čím víc jich umí, tím samozřejmě lépe. My jako občané si ale jejich znalost prověřit nemůžeme, záleží vždy na tom, kdo vládu sestavuje. A teprve při prvním projevu v cizím jazyce se ukáže, jak na tom politik skutečně je. Ale buďme tolerantní. Ne každý z nich měl tu možnost věnovat se studiu cizího jazyka od útlého mládí. Pokud má takový politik v cizím jazyce špatnou výslovnost, je to proto, že se jazyk takto naučil a už je pro něj velmi těžké se tu výslovnost přenaučit.

Důležité ale přece není to, jak který politik jednotlivá slova vyslovuje, důležitý je jejich obsah. To, co říká, pokud je to míněno upřímně, je hlavní, co bychom si z takového projevu měli vzít. Pokud je jeho řeč v zájmu českého státu a jeho občanů, pak politikovi nemůže nic vytknout, i kdyby byla jeho angličtina ještě horší než ta, kterou předvedla slovenská ministryně kultury.

Je to všechno jen o toleranci a podpoře. Lidé se vzdělávají celý život. Staré české přísloví navíc praví, že učený z nebe nespadl.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz