Hlavní obsah
Cestování

Průhonický park: Oáza klidu na hranicích Prahy s nádherným zámkem i romantickými vodopády Botiče

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Rostislav Souček / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Pohled na zámek Průhonice od Podzámeckého rybníku

Průhonice jsou tak blízko Prahy, že s ní mají i společnou hranici. Přitom jde o malou obec s necelými třemi tisíci obyvatel, která spadá do Středočeského kraje. Najdeme tu ale nádherný park, který Pražané doslova milují.

Článek

Průhonice najdeme přesně tam, kde končí Praha. Pro Pražany tak není žádný problém se sem bez problémů dostat a navštívit krásný park na okraji této obce. A není to jen tak ledajaký park. Je to jeden z nejvýznamnějších zámeckých parků v Česku.

Když se rozhodnete ho navštívit, první, co vás upoutá, bude nádherně zdobený a všemi barvami hrající zámek Průhonice. Přestože není běžně veřejnosti přístupný, vyjma dlouhodobých expozic, je jednou z největších dominant celého parku, kterou uvidíte z mnoha parkových vyhlídek. Přestože zámek pochází už ze 14. století a původně byl gotickou tvrzí, po mnoha přestavbách, z nichž ho nejvíce ovlivnila ta na konci 19. století, je dnes typickou ukázkou stavby v novorenesančním slohu.

Od zámku, který se nachází hned u hlavního vstupu do parku, se pak můžete vydat do rozlehlých zámeckých zahrad. Podzámecký rybník bude rozhodně první vodní plochou, kterou na své procházce potkáte. Je od něj nádherný výhled na zámek i na pestrobarevné květiny, které tu místní botanikové pěstují. Čím více se pak budete od zámku vzdalovat, tím menší se nám bude zdát, vyhlídek si na něj však užijeme ještě mnoho.

Celým areálem protéká pražský potok Botič, který zde vytváří hned několik rybníků. Kromě Podzámeckého rybníka je to ještě Labeška a Bořín. A během své cesty parkem tvoří i řadu nádherně romantických vodopádů, z nichž ty největší jsou překlenuty dřevěným mostkem. A právě tady se sice nacházíme v nejvzdálenější části parku, za to však v té nejdivočejší a nejkrásnější.

Foto: Jiří Sedláček / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Vodopády na Botiči v Průhonickém parku

Potok Botič je tak jednou z dalších dominant parku. Nedaleko odtud pramení a skrze Průhonický park pokračuje dále do Prahy, kde pražskými čtvrtěmi jako Hostivař či Vršovice směřuje Nuselským údolím k Vltavě, do které se vlévá kanálem pod železničním mostem na Výtoni. Kdo se nebojí pár kilometrů navíc, může odtud Botič sledovat až do hlavního města. Cestou totiž tato říčka vytváří hned několik přírodních rezervací a její meandry jsou v mnoha částech doslova dechberoucí.

Celý Průhonický park je plný různých květin a stromů, kde zde botanikové pěstují. Součástí parku je i Průhonická botanická zahrada, do které můžete při procházce zavítat. V období, kdy tyto rostliny kvetou, to tu tak září všemi možnými barvami a milovníci květin si tak přijdou na své.

Je třeba ale mít na paměti, že do parku je možné se dostat pouze v jeho otevírací době a po uhrazení vstupného, které v hlavní sezóně činí 140 Kč pro dospělého a 90 Kč pro dítě. Návštěva tohoto místa i tak ale rozhodně stojí za to.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz