Hlavní obsah
Cestování

Sapa je malým Vietnamem v srdci Prahy, kam s oblibou chodil i Karel Gott

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: 01x07x2022000 / Wikipedia Commons / CC0

Typický pokrm z vietnamské Sapy

Obchodní centrum Sapa je rájem pro milovníky Asie. Najdeme ho přímo na území hlavního města a seženeme tam pravé vietnamské i jiné asijské produkty. Místní kuchyně je vyhlášená a na kachnu sem chodil i sám Karel Gott.

Článek

Sapu najdeme v Praze na pomezí tří pražských čtvrtí. Rozkládá se na území Kunratic, Písnice a Libuše. Tento unikátní prostor funguje již téměř 25 let a u Čechů se těší stále větší oblibě. Přitom místo vzniklo úplnou náhodou. Prostory bývalého masokombinátu Písnice a drůbežárny v Libuši koupila na konci 90. let vietnamská firma. A brzy tu stálo město ve městě, jak se Sapě občas říká, nebo také Malá Hanoj či Malý Saigon.

Není to ale běžná vietnamská tržnice, jak by si mohl někdo představit. Běžný sortiment od oblečení přes potraviny tu sice najdeme také, Sapa má ale ještě něco navíc. Je tu supermarket s vietnamskými potraviny a některé z vyhlášených restaurací vaří skutečné vietnamské pokrmy, nikoli napodobeniny přizpůsobené evropskému trhu. To bylo také důvodem, proč Sapu pravidelně navštěvoval i oblíbený český zpěvák Karel Gott. Ten si tu s oblibou dával speciálně připravovanou kachnu, na kterou se sem i dnes sjíždějí lidé z širokého okolí.

Foto: Martin2035 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Vstup do Sapy

Celková plocha Sapy je asi 35 hektarů a to, že se jí přezdívá město ve městě, zase není tak daleko od pravdy. Není to jen místo, kde si můžete nakoupit. Najdete tu prakticky všechno, co Vietnamci, kteří zde žijí, mohou k životu potřebovat. Děti mohou dát do vietnamské školky, najdou zde knihkupectví, ve kterém se prodávají vietnamské knihy. Sehnat se zde dá i vše potřebné na pravou vietnamskou svatbu, je tu fotografické studio a sídlo tu mají i místní právníci. Dále poskytuje Sapa svým občanům i další služby jako převody finančních prostředků či letenky do rodného Vietnamu.

V Sapě se lidé hlásící se k vietnamské národnosti a kultuře i sdružují. Najdeme tu mnoho společenských sálů, kde se mohou konat koncerty, plesy či divadelní představení. Je tu i jazyková škola. Naprostým unikátem je ale buddhistický chrám, který je svým vzhledem a velikostí sice přizpůsoben prostoru, ve kterém se nachází, žijí tu však skuteční mniši. Náboženský svatostánek je pro Vietnamce něčím, bez čeho by se v takové komunitě neobešli. Nešvarem Sapy jsou ale například i všudypřítomné herny.

Sapa se čím dál více otevírá českým návštěvníkům, kteří zde seženou prakticky cokoli, co potřebují na přípravu asijských pokrmů. Nakoupit ale mohou i vietnamskou drogerie a jiné produkty. Návštěva Sapy je zkrátka zážitek, který určitě stojí za to, přestože zrovna třeba nechcete nic kupovat. Pořádají se sem totiž i exkurze, kdy se dozvíte mnoho o vietnamské kultuře a ochutnáte i tradiční vietnamské pokrmy. Prohlídky vede vždy vietnamský rodilý mluvčí a je o ně velký zájem.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz