Hlavní obsah
Umění a zábava

Sedm schodů k Nečasovi: Jestli to takhle skutečně bylo, tak mi to nahání husí kůži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Petr Nečas

Seriál „Sedm schodů k moci“ je opravdu povedeným dílem televizní stanice Prima. Má to zápletku, napětí i spád. Volně inspirován by ale měl být skutečným příběh, který se v české politice po roce 2000 stal.

Článek

Sedm schodů k moci je jedinečný seriál, který nám přináší náhled do života obyčejné dívky, která se rozhodne hledat své štěstí. Postupem času se z ní ale stává ambiciózní žena schopná prakticky čehokoli. Do značné míry má na její vývoj vliv okolí, ve kterém se pohybuje, i rány, které na cestě životem zažívá. I tak jsme tu svědky přerodu citlivé dívky v zákeřnou ženu.

Tento seriál zkrátka nenudí. Vtáhne vás do děje hned na začátku a nepustí. S hrdinkou Annou Malou prožíváme nejprve její rodinné strasti. Člověk si tak k této postavě vytvoří jakési pouto, proto je obzvláště bolestivé sledovat, co se z ní v průběhu osmi epizod stane. Po herecké stránce je její postava jedinečně ztvárněna skvělou českou herečkou Evou Podzimkovou. Ta do toho dala vše a Anna Malá tak díky ní vypadá žena mnoha tváří.

Na díle se scénáristicky podílel i Josef Klíma, který již dříve napsal stejnojmennou knihu, která události seriálu shrnuje. A právě Josef Klíma byl kdysi jako reportér přítomen vyšetřování korupční kauzy, která otřásla českou politikou. A právě touto kauzou by měl být seriál inspirován. Vzestupem a pádem Jany Nagyové, později Nečasové, a premiéra Petra Nečase.

To samozřejmě není nikde výslovně uvedeno, avšak dle dostupných informací už obsah seriálu řeší bývalý premiér Nečas a jeho právníci s televizí Prima, který seriál natočila a vysílá. Přitom se seriál vyhýbá reálných jménům skutečně žijících osob a s realitou se shoduje snad pouze v jádru příběhu. I tak z příběhu mrazí.

Seriál člověk zhltne jedním dechem. Je napínavý a každý další zdolaný schod k moci vás nutí přemýšlet o tom, kam až Anna Malá zajde v další epizodě. Jenže, kdo to skutečné pozadí nezná, říká si, že se takový příběh nemohl ve skutečnosti stát. Ale co když mohl?

Josef Klíma jako reportér si z příběhu Nečase a Nagyové mohl vzít skutečně jen tenkou nitku skutečností, která celý příběh prolíná, ale mohl použít i daleko více faktických prvků, které se mu podařilo během jeho pátrání v době kauzy zjistit. Pokud je příběh skutečně založen na skutečnosti, pak je jeho vyznění mnohem silnější, než si pouhý konzument seriálu dokáže představit.

Vypráví nám příběh o zkorumpovaném politickém prostředí, o intrikách i o tom, jak touha po penězích a po moci může změnit nevinnou dívku nejprve v ambiciózní křivačku a nakonec v mrchu posedlou kontrolou. A zároveň příběh o člověku čistém bez postranních úmyslů, který se snaží za každou cenu udělat správnou věc. O člověku, který se ale nechá svést moci chtivou kariéristkou, pro kterou je jen dalším schodem k moci. Pokud to takhle skutečně bylo, pak je příběh varováním, že člověk může pokušením podlehnout, i odstrašujícím případem pro ty, kteří chtějí za každou cenu dosáhnout všeho, co si zamanou. Tento příběh totiž krásně shrnuje staré české přísloví, že kdo chce moc, nemá nic.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz