Hlavní obsah
Hry

Šest logických otázek, které zviklají kde koho. Dáte si pozor, nebo naletíte jako většina?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rdne Stock Project / Creative Commons / pexels.com

Logické otázky si s námi někdy umí pěkně pohrát. Přestože jsme si jisti správnou odpovědí, nakonec se ukáže, že jsme se nechali zmást zadáním a odpověděli chybně. Dá se tomu ale vyvarovat?

Článek

Češi milují testy a kvízy. Rádi zkoušejí, jak na tom jsou a jak silné jsou jejich znalosti a vědomosti. Jenže na logické otázky se připraví jen málokdo. Důležité je být ve střehu, číst pozorně zadání a nenechat se zmást záměrně zavádějící formulací.

Následujících pět otázek ověří naše logické uvažování. Jejich záměrem je ale podsunutí nám odpovědi, která se záhy ukáže jako chybná. Dáte si pozor a odpovíte správně? Nebo naletíte jako většina?

Zadání:

Otázka I.: Některé měsíce v roce mají 31 dnů, některé jen 30 dnů. Kolik měsíců má 28 dnů?

Otázka II.: Muž má deset synů a každý ze synů má ještě sestru. Kolik má muž dětí?

Otázka III.: Sčítejte současně se čtením zadání a pak ihned odpovězte. Začínáte s 1000 Kč, připočtěte 40, pak přidejte znovu 1000, přičtěte 30, přidejte ještě jednou 1000, přičtěte 20, přidejte další 1000 a nakonec přičtěte 10. Kolik máte nyní?

Otázka IV.: Bača hlídá 17 oveček. Všechny kromě devíti mu ale uhynou. Kolik jich má nyní?

Otázka V.: Otec Moniky má pět dcer. Lalu, Lelu, Lilu, Lolu. Jak se jmenuje pátá?

Otázka VI.: Zúčastnili jste se běžecké soutěže. Těsně před koncem jste předběhli běžce, který byl na druhém místě. Na jakém místě jste tedy skončili?

Správná řešení:

Otázka I.: Zde nás to vzhledem k měsíci únoru svádí rovnou ze sebe vyhrknout, že 28 dní má v roce přeci jen jeden měsíc. To je ale chybná odpověď. 28 dnů má přece každý měsíc.

Otázka II.: Když má muž deset synů a každý má ještě jednu sestru. Může to v nás evokovat, že jich je celkem dvacet. To je ale opět chybně. Kdyby bylo sester deset, tak by měl každý z bratrů deset sester. Ale když má každý pouze jednu sestru, mají i všichni dohromady jednu. Muž má tedy celkem 11 dětí.

Otázka III.: Začneme s 1000, přidáme 40 a jsme na 1040, dále máme 2040, následně 2070, když přidáme další tisícovku, máme 3070, pak 3090 a po poslední tisícovce 4090. Teď ale nastává problém, že většina testovaných má tendenci po přidání 10 k 4090 odpovědět 5000. To ovšem není správně. Jediná správná varianta je 4100.

Otázka IV.: U této otázky máme při nepozorném čtením velkou šanci, že těch devět ovcí začneme odečítat od 17 a řekneme, že správný výsledek je 8. Jenže správná odpověď je už zahrnuta v textu. Uhynuly mu všechny ovečky až na 9, tudíž jich má 9.

Otázka V.: Tady okamžitě začneme spekulovat o jménu páté dcery. První čtyři mají vždy druhou slabiku „lu“ a v první se postupně střídají samohlásky. Spousta z nás tedy odpoví, že pátá dcera se jmenuje Lulu. Jenže v zadání stojí, že má otec pět dcer a je to otec Moniky. Pátá dcera tedy musí být logicky Monika.

Otázka VI.: Pokud jsme na běžecké soutěži předběhli druhého, vypadá to, jako bychom se dostali na první místo. Ale tak to vůbec není. Tím, že jsme předběhli druhého, jsme se dostali na druhé místo a jeho jsme odsunuli na třetí. Správná odpověď je tedy taková, že jsme skončili druzí.

Naše logika si s námi občas pohrává. To, co se nám zdá správně na první pohled, tak často správné být nemusí. Je potřeba neztratit koncentraci a nenechat se vyvést z míry nervozitou. To ale není vždy tak jednoduché. Tak jak jste dopadli vy?

Zpracováno na základě veřejně dostupného testu 20 záludných logických otázek: Test plný chytáků! | Pro ženy | Blesk.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz