Hlavní obsah
Cestování

Šikmá věž, která je ještě šikmější než ta v Pise, by se mohla zřítit. Italové se ji snaží zachránit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Gianlucab1964 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Dvě šikmé věže italské Boloni (zprava Garisenda a Asinelli)

Když se řekne šikmá věž, většina z nás si asi představí tu nejslavnější v italské Pise. Jenže na světě existuje řada takových věží. Některé jsou dokonce i šikmější. A právě jedna taková hrozí zřícením. Se záchrannými pracemi už se začalo.

Článek

Boloňa, hlavní město regionu Emilia-Romagna, je jedním z nejkrásnějších italských měst. Dle počtu obyvatel se v rámci tohoto státu umístila na sedmém místě. Přestože mezi turisty nemá tak znělé jméno, svou nabídkou pamětihodností a jiných zajímavostí se vyrovná oblíbeným městům jako Milán, Florencie nebo Neapol.

A právě na území Boloni stojí takzvané dvouvěží. Dvě věže, nazvané Asinelli a Garisenda, se nachází jen kousek od sebe. Tato jména dostaly věže podle rodin, které se zasloužily o jejich výstavbu. V Boloni stojí již od začátku 12. století. Tyto věže mají ale ještě jednu nepřehlédnutelnou zajímavost. Obě jsou tak trochu šikmé.

Asinelli je tou vyšší ze dvou věží. Měří přes 97 metrů a pokud si budete chtít vyšlápnout až na její vrchol, musíte zdolat neuvěřitelných 498 schodů. Je označována za nejvyšší šikmou věž v Itálii. Svažuje se západním směrem se sklonem 1,3 stupně ke svislé ose. To se může zdát jako minimální zešikmení, ale vzhledem k její výšce je rozdíl mezi spodní a vrchní částí přes 2,2 metru. A to už je na věži z některých úhlů znatelné na první pohled.

Garisenda, menší sestra Asinelli, je jen zhruba poloviční. Měří 48 metrů. Výčnělek vrcholu oproti její spodní části je tu ještě o metr větší, což způsobuje sklon 4 stupně ke svislé ose. Tím, že je Garisenda znatelně menší, je tento sklon daleko patrnější. Na první pohled je tak Garisenda tou nejšikmější věží v Boloni. Je tak šikmější než šikmá věž v Pise.

Foto: Pablo Cabezos / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Na fotografii je vidět šikmost obou věží. Zleva Garisenda, vedle ní Asinelli

V Pise se totiž díky architektonickým zásahům sklon věže neustále zmenšuje, kdežto v Boloni se ještě do nedávna zvětšoval. Věž už byla ale tak šikmá, že to návštěvníky děsilo. Průzkumem bylo zjištěno, že stav věže není vůbec dobrý a hrozí její zhroucení. Okamžitě se tak začalo se záchrannými pracemi, které omezily veřejnou dopravu v okolí věže.

Problémem Garisendy je, že nestojí na úplně kvalitních základech. Už krátce po své dostavbě měla problémy se stabilitou a záhy se začala naklánět. Už Dante Alighieri ve své Božské komedie píše o jejím nápadném sklonu. Přesto tu přetrvala 900 let a je dnes jednou z nejkrásnějších památek historického jádra Boloni. Její zřícení by způsobilo nevyčíslitelnou škodu, kterou by nebylo možné nahradit.

Naštěstí se na její další naklánění přišlo včas, protože byla pod neustálým dohledem senzorů. Záchranná akce má tak velkou šanci na úspěch. I přes stále nové praskliny ve zdech stavby má už Boloňa plán na její záchranu. Proces to však bude velmi nákladný a zdlouhavý. Záchrana věže bude stát asi půl miliary korun a potrvá zhruba deset let. Do té doby nebude možné se do věže podívat, její okolí bude navíc ohraničeno tak, aby věž v případě zřícení způsobila jen minimální škody.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz