Hlavní obsah
Cestování

Skutečný hrad hraběte Drákuly: Tajemný Brašov i zbytky hradu Poenari

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Dobre Cezar / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Hrad Bran

Příběh Drákuly jako nadpřirozené bytosti stále přitahuje pozornost mnoha milovníků nadpřirozena. Jenže hrabě Drákula skutečně žil a sídlil na hradě, který se nachází v dnešním Rumunsku.

Článek

Filmy, knihy, pověsti a báchorky o Drákulovi jako postavě s nadpřirozenou mocí, která se živí lidskou krví, jsou smyšlené. Senzaci ohledně tohoto hraběte vyvolal na konci 19. století anglický spisovatel Bram Stoker, když spojil dva zdánlivě nespojitelné příběhy. Příběh o Vladu Tepesim, středověkém krvelačném válečníkovi, kterému se přezdívalo Vlad Napichovač, a lidové pověsti o nemrtvých, kteří vstávají z hrobů a živí se na lidech.

V případě pověstí o nemrtvých se Stoker inspiroval jen lidovou slovesností, v případě Vlada Tepesiho si ale vzal jako předlohu skutečnou historickou osobnost. Jak jistě víme, Drákula přebýval převážně v Transylvánii, někdy se také říká v Sedmihradsku nebo v Karpatech. Který hrad byl ale tím Drákulovým? O to už se léta vedou spory.

Hrad Bran nedaleko rumunského Brašova je nevídaně zachovalý hradní komplex z druhé poloviny 14. století. Právě tento hrad a jeho popis využil Bram Stoker ve svém životním díle. Přestože v celém díle nepadne o hradu Bran ani slovo, Stoker ho popisuje poměrně detailně. Stejně tak cesta hlavní postavy románu Jonathana Harkera na Drákulův hrad odpovídá přístupové cestě na Bran. A tím Stoker z Branu nevědomky učinil vyhledávanou turistickou atrakci.

Foto: Gary Todd / Wikipedia Commons / CC0

Hrad Bran láká turisty na hororové příběhy o hraběti Drákulovi

Tisíce milovníků příběhů o Drákulovi, upírech a nemrtvých se sem každoročně sjíždějí a touží zažít trochu toho středověkého tajemna. A to jim hrad Bran může skutečně nabídnout. I když tak zvenčí nevypadá, je to skutečně ponurá stavba se spletí chodeb. Dal by se dokonce označit za dokonalé bludiště. Jeho tajemného rázu využila i argentinská zpěvačka Natalia Oreiro, která tu před více než 20 lety lety natočila videoklip ke svému hitu Como te olvido, který zabýval právě upírskou tématikou.

Jenže všechno je to lákadlo na turisty. Bran nikdy Drákulovi nepatřil a není ani doloženo, že by tu Drákula někdy pobýval. Hrad ale i přesto určitě stojí za návštěvu. Pokud však chcete navštívit skutečné sídlo hraběte Drákuly, musíte se vydat asi sto kilometrů na jihozápad. Tam se nachází ruiny dříve honosného hradu Poenari.

Foto: Petr Kraumann / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Zbytky Drákulova hradu Poenari

Z hradu už sice zbylo jen obvodové zdivo, přesto je mladší než zmiňovaný Bran. Poenari se začalo stavět až v polovině 15. století. Vystavěno bylo přímo samotným Vladem Tepesim a za jeho vlády se hrad těšil největšímu rozkvětu. Po Vladově smrti byl ještě pár desítek let využíván, pak byl ale opuštěn a začal chátrat. Už v 17. století z něj byly jen ruiny.

Drákulovo sídlo v Poenari tak nemělo dlouhou historii a brzy se na něm podepsal zub času. Navštívit je ale možné i tyto ruiny, které byly zakonzervovány a jejich návštěva je tak bezpečná. Na vrchol hlavní věže hradu vede po obvodovém zdivu nově vybudované schodiště. Pokud tedy toužíte poznat místo, kde přebýval hrabě Drákula, tady se vám vaše přání splní.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz