Hlavní obsah
Umění a zábava

Sladký život: Nový český film ukazuje Polívkovo mistrovské herectví i naději českého filmu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Alena Hrbková - Dejvické divadlo / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Vladimír Polívka

Na jaře vstoupila do kin nová česká komedie Sladký život, ve které hlavní roli ztvárnil miláček zejména ženského publika Vladimír Polívka. V tomto filmu však dokázal, že i za hezkou tváří může dřímat velký talent.

Článek

Sladký život je příběh o hokejistovi, kterému se splnil sen. Získal zlatou medaili na mistrovství světa, jezdí v drahých automobilech, je bohatý a užívá si nezřízeného života s mnoha mladými dívkami. Jenže už je mu 39 let. A při jednom ze svých nočních dobrodružstvích dostane infarkt, který ukončí jeho kariéru profesionálního sportovce. Ozývají se věřitelé a slavný hokejista se ocitá na mizině. Pád na dno ale přiměje tohoto lamače dívčích k srdcí k zamyšlení a on si začíná uvědomovat, že život, který žil, nebyl tím, co by ho naplňovalo. Normální život, ve kterém prožívá starosti obyčejných lidí, mu nakonec přinese i velkou lásku a prozradí dvacet let staré tajemství.

Vladimír Polívka, kterého mnozí mají jen za hezkou tvář českého filmu, tady dokazuje, že dokáže zahrát prakticky cokoli. Fenomenálně ztvárněný přerod arogantního a namyšleného hokejisty v obyčejného člověka, který má city a touží po lásce, ztvárnil absolutně fenomenálně a uvěřitelně. I díky němu tak snímek, kde se objevuje zejména po boku Petry Hřebíčkové a Jana Ciny působí tak lidským dojmem. Je to snímek, který je nadějí budoucnosti českého filmu.

Film byl natočen v režii Tomáše Hoffmana, který stojí za snímky jako Ženy v běhu nebo Srdce na dlani, které si velmi úspěšně pohrávaly s obdobným žánrem. Sladký život je tak skvělým navázáním na úspěch předchozích příběhů. A je snad ještě propracovanější a lidštější.

Sladký život je uváděn jako komedie. A i když se u něj divák párkrát zasměje, komedií rozhodně není. Je to odlehčené drama, které popisuje životní zvrat nejen v životě hlavního hrdiny, ale i tragédii v rodině s malou dcerou, která náhle přichází o matku. A i když člověku film zase tolikrát úsměv nenavodí, vůbec to nevadí. Film je totiž pro diváka příjemný a něžný a závěrečné rozuzlení dokáže doslova pohladit po duši.

Na filmu se dá ocenit i to, že si s komediálními prvky pouze pohrává, ve většině případů to ale nepřehání. Nestává se z něj tak bláznivá komedie, jak to v mnoha případech českých komedií bývá zvykem. Jako příklad uveďme naprosto šílenou komedii Přání k narozeninám s Tomášem Klusem a Igorem Orozovičem. Režisér Hoffman ale sází na to, že se příběh více přibližuje tomu, co diváci ve svých životech skutečně zažívají. Příběh pak působí realističtěji a opravdověji.

Příjemná a osvěžující je i přítomnost hostujících hereckých hvězd, které ztvárňují sice jen malé role, i tak ze sebe ale dokážou vydat doslova vše. Jmenujme například Bohumila Klepla, Terezu Kostkovou, Jenovéfu Bokovou, Miroslava Táborského, Zlatu Adamovskou, Hynka Čermáka nebo Jitku Sedláčkovou.

Film rozhodně stojí za shlédnutí. Na nic si totiž nehraje. I zlomové situace v lidském životě totiž popisuje obyčejně, tedy stejně jako přichází i do životů obyčejných lidí.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastního názoru na film Sladký život

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz