Hlavní obsah
Umění a zábava

Socha Věra před Českým domem v Paříži je konečně sochou Davida Černého, která dělá Česku čest

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Nosek (NoJin) / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

David Černý, autor sochy Věry Čáslavské

David Černý je autorem mnoha kontroverzních děl, která zdobí, a nebo hyzdí Prahu. Záleží na úhlu pohledu. Před Českým domem v Paříži ale byla před pár dny odhalena socha, která budí veskrze pozitivní dojem.

Článek

David Černý musel často čelit kritice, kdy mu bylo vyčítáno, že jeho díla hyzdí tvář Prahy. A není divu. Řada jeho děl je opravdu kontroverzních. Dvě postavy na dvoře Hergetovy cihelny na Malé Straně plnící fontánu tím, že do ní čůrají, děti lezoucí po Žižkovském vysílači nebo nově i motýli na obchodním domě Máj zkonstruované z trupů letadel, to vše jsou díla Davida Černého, která rozpoutala vášnivé debaty o tom, zda takové umění do Prahy patří.

Na takovou věc je ale třeba se dívat vždy z více hledisek. Tvář Prahy se sice instalací děl moderního umění navždy změní, možná ale získá moderní punc, který ji dokáže udržet mezi městy, která neztrácejí krok s dobou. Jenže David Černý většinou volí díla natolik pobuřující, že se kritikům nelze divit. Jen čas ukáže, zda taková díla dokážou v srdci Prahy obstát.

To ale není případ sochy Věra, která byla před pár dny odhalena před Českým domem v Paříži a zůstane tam po dobu konání olympijských her. Socha má připomínat jednu z nejslavnějších českých sportovkyň Věru Čáslavskou. David Černý se tak rozhodl, že jeho touha pobuřovat půjde tentokrát stranou a vzdá hold této skvělé mnohonásobné olympijské vítězce. A to se mu povedlo. Socha nejen že nepobuřuje, ale zároveň dokazuje, že i moderní umění dokáže být krásné a že má své nezastupitelné místo.

Líbí se Čechům, kteří navštívili Český dům, ale obdivují ji i místní Pařížané a turisté, kteří se touto dobou nacházejí v Paříži. Socha je totiž naprosto jedinečná. Pohybuje se a ukazujeme nám ladnost gymnastických pohybů podobných těm, kterými okouzlovala Věra Čáslavská. Nepohybuje se sice závratnou rychlostí, tak jak v těchto sportovních disciplínách bývá zvykem, ale klade důraz spíše na prožitek z pohybu.

Přestože základem sochy jsou tři postavy, každá v jedné z českých národních barev, při pohybu se intenzita barev na základě odrazů světla mění. V některých pozicích se nám některá z postav ztrácí, jiná dokonce mění barvu. Pak se postavy zase objevují a vybarvují. Je to naprosto jedinečný zážitek, který lze nyní zažít pouze před Českým domem v Paříži.

Po skončení olympiády si ale budeme moci tuto krásu vychutnat i v Česku. Jakmile bude socha v Paříži demontována, bude instalována na neurčito v Praze před Tyršovým domem. Ten nalezneme na Malé Straně na Újezdě v těsné blízkosti Čertovky či Kampy. A tam si ji budeme moci prohlédnout všichni.

Socha Věry Čáslavské je konečně dílem Davida Černého, které nevyvolává kontroverze a není terčem kritiky. Je to krásné připomínka sportovkyně, která byla jednou z těch nejlepších v historii naší země.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastních dojmů ze sochy Věra autora Davida Černého

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz