Hlavní obsah
Cestování

Stejná jízdenka z Prahy do Vídně stojí v eshopu ČD 1016 Kč, na stránkách rakouského dopravce 362 Kč

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Christian Krknjak / Creative Commons / pexels.com

České dráhy si z nás asi dělají legraci. Mezinárodní jízdenku do Vídně prodávají téměř za trojnásobek ceny, za kterou si ji mohu koupit na stránkách jiného dopravce.

Článek

Vídeň je pro Čechy oblíbenou výletní destinací. Někdo se tam vypraví jen na otočku za největšími lákadly, někdo tam ale stráví třeba i noc a město si pořádně projde. V každém případě se ještě před pár lety jako nejlevnější způsob dopravy do této evropské metropole jevila jízda vlakem. Pohodlná cesta z Prahy do Vídně trvá zhruba čtyři hodiny a cestujícího mnohdy nevyšla na víc než čtyři sta korun.

Když se ale podíváte na ceny stejného spojení dnes, protočí se vám panenky. Za tuto poměrně krátkou jízdu z Česka do Rakouska totiž České dráhy chtějí i přes tisíc korun. Jízdenky můžete sehnat i zhruba o dvě stě korun levnější či dražší. Je to sice vysoká cena, když ale člověk nemá jinou možnost jak se do Vídně dostat, tak si takovou jízdenku koupí. Jenže to je ta největší chyba. Stejná jízdenka totiž může u rakouského dopravce stát mnohem méně a často také stojí.

Pro naše srovnání jsme si vybrali vlak EC 273 Metropolitan z Prahy do Břeclavi, kde je třeba přestoupit na EC 101 Moravia z Břeclavi do Vídně. Vlak vyjíždí z Prahy v 5:44 a v 9:49 je cestující na místě. V datu 13. července letošního roku stála tato jízdenka na eshopu Českých drah bez jakékoli slevy 1016 Kč. Stačilo se ale podívat na stránky rakouského dopravce ÖBB a zadat stejné parametry. Naprosto totožnou jízdenku tam bylo možné koupit za 14,30 euro, což v přepočtu odpovídá 362 Kč.

Foto: Screen z webové stránky: https://www.cd.cz/eshop/

Cena jízdenky z Prahy do Vídně na eshopu Českých drah

Foto: Screen z webové stránky: https://shop.oebbtickets.at/en/ticket

Cena stejné jízdenky na stránkách rakouského dopravce

Srovnání bylo provedeno jen dva dny před plánovaným odjezdem, takže o včasných jízdenkách, které by cenu snižovaly, se již mluvit nedá. Cena jízdenky na stránkách Českých drah tak byla prakticky trojnásobná. Cestující, který si ji zakoupil na rakouském webu ušetřil 654 Kč. Proč je ale v ceně stejné mezinárodní jízdenky na vlak jedoucí z jednoho státu do druhého takový rozdíl? Měl by se Čech, který se snaží ušetřit, vždy dívat i na stránky zahraničních dopravců, aby si ověřil, že České dráhy nemají cenu přemrštěnou?

Rozdíl v cenách se na těchto webech na stejném principu opakuje prakticky každý den. Levnější jsou na rakouských stránkách většinou brzké ranní vlaky, během dne jsou ceny většiny vlaků srovnatelné. Když ale budete chtít ušetřit a nevadí vám brzké vstávání, můžete využít této možnosti. Za tuto cenu už se totiž v Česku jízdenka do Vídně dlouho neprodává.

Podle našeho názoru by ale dopravci měli mít pohyb cen dohodnutý mezi s sebou, k odchylce by mělo docházet jen vlivem směnného kurzu. Tohle je nehoráznost, kterou nám České dráhy podsouvají. Lidé, kteří neumí jiný cizí jazyk, nebo nevědí, kde hledat, se nikdy k zahraničnímu webu ÖBB nedostanou a levnou jízdenku si tak nekoupí.

Zpracováno na základě srovnání cen jízdenek na eshopu Českých drah a ÖBB, viz screeny vložené do článku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz