Hlavní obsah
Lidé a společnost

Symbolika ve smrti Ivety Bartošové: Zemřela jako Sepeši a o narozeninách svého muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Iveta Bartošová

Je tomu deset let, co se popová ikona Iveta Bartošová rozhodla odejít z tohoto světa. Ze symboliky místa a data, které si pro svou smrt vybrala, běhá až mráz po zádech. Skutečně se nám tím snažila něco říci?

Článek

Iveta Bartošová se narodila v roce 1966 a po úspěších v hudebních soutěžích pro mladé vytvořila v roce 1983 pěvecké duo s Petrem Sepešim. I přesto, že později přiznala, že jí Petr nebyl věrný a na povrch vypluly i informace, že měl nemanželského syna, zůstal jeho odchod pro Ivetu Bartošovou doživotní bolem.

Po dlouhé roky se neodvážila navštívit jeho hrob. Poprvé a naposledy tak učinila v roce 2008, tedy 23 let od jeho smrtelné nehody. Jak ale sama přiznala, přes jeho smrt se nikdy úplně nepřenesla. A možná proto celý život hledala velkou láskou. Ve svých vztazích ale nikdy nebyla spokojená, což odnášela její psychika.

Když se Iveta rozhodla, že dobrovolně odejde z tohoto světa, zvolila si jako místo svého odchodu železnici. Vlak ji srazil nedaleko železničního přejezdu v její milované Uhříněvsi. A právě tady se ukazuje až mrazící podobnost se smrtí její první velké lásky. Petr Sepeši zemřel v roce 1985. Na vině byla jeho nepozornost. Stál u železničního přejezdu se zavřenými závorami a čekal až projede vlak, aby mohl projet. Jenže dlouho žádný vlak nejel, a tak se rozhodl, že se svým vozem kolem závor projede. Jenže zrovna ve chvíli, kdy přejezd přejížděl do něj jedoucí vlak narazil a táhl jeho vozidlo několik desítek metrů.

Iveta si tak jako místo své smrti zvolila podobné místo, přestože jednotlivé přejezdy od sebe byly vzdálené na dvě stovky kilometrů. Mohla to být náhoda, nebo to měla Iveta Bartošová předem promyšlené? Jako náhodný se nezdá ani den, jaký si k tomu zvolila. Petr Sepeši zemřel 29. července 1985, Iveta 29. dubna 2014. Zvolila si tedy i stejný den v měsíci, přestože měsíc se opět lišil.

Zvláštní symboliku můžeme ale najít i v tom, že onoho 29. dubna, kdy se Iveta vydala ke kolejím vedoucím přes pražskou část Uhříněves, bylo i dnem, kdy měl narozeniny její tehdejší manžel Josef Rychtář. Ten den mu bylo 56 let.

S Ivetou Bartošovou odešla popová hvězda první velikosti. Lidé ji v 80. a 90. letech doslova milovali. Když se jí po narození syna Artura povedl comeback s písní Tři oříšky a albem Ve jménu lásky, každý věřil, že je Iveta zpět a že má skandály už za sebou. Nikdo ale netušil, jak krátce její znovunabyté úspěchy potrvají.

Její život se tak završil přesně před deseti lety. Iveta poslední roky procházela těžkým obdobím, kdy byla závislá na lécích a alkoholu. V den, kdy ukončila svůj život, tomu nebylo jinak. Možná se nám tak Iveta snažila něco říci, možná to opravdu byla jen náhoda. Ze symboliky její sebevraždy ale opravdu mrazí.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz