Hlavní obsah
Umění a zábava

Tady se natáčela Angelika: Venkovský zámek Monteloup, Peyracův palác i zámek de Plessis-Billière

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pline / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Zámek Marigny-le-Cahouët si v příběhu zahrál Angeličino rodné Monteloup

První díl Angeliky měl svou premiéru už před 60 lety. Kromě romantického příběhu nám ale na televizních obrazovkách naservíroval i krásná místa z celé Francie. Tohle jsou nejznámější lokality ze série filmu o Angelice, markýze andělů.

Článek

Angelika se jako hraběnka de Sancé de Monteloup narodila na venkovském zámku svého otce. Scény z tohoto panství byly natáčeny sice na prostém zámečku, ten si však až do dnešních dnů uchoval své kouzlo. Jedná se o zámek Marigny-le-Cahouët, který se nachází v Burgundsku asi 60 kilometrů od Dijonu a pochází ze 12. století.

Foto: FrDr / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Mnoho scén prvního dílu se natáčelo v opatství Fontenay

Ve filmové sáze se ale Angelika na zámku Monteloup moc neohřeje, protože ji kvůli tomu, že spatřila králova bratra jak osnuje spiknutí proti samotnému králi, zavřou do kláštera. Přestože se ve filmu hovoří o klášteru v Poitiers, my ve skutečnosti stále zůstáváme v Burgundsku, kde leží naprosto úžasný komplex nazývaný opatství Fontenay.

Foto: Ji-Elle / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Sídlo hraběte de Peyrac je ve skutečnosti zámek Tanlay

Po sňatku s hrabětem de Peyrac se Angelika dostává do skvostného paláce. Scény se tu ale musely natáčet na dvou různých místech. Venkovní scény byly většinou natáčeny na stejném místě jako scény z kláštera, tedy v opatství Fontenay. Pro exteriérové scény a náhledy na zámek zvolili tvůrci zámek Tanlay. Nachází se opět v Burgundsku. Na první pohled je sice typickým příkladem zámků na Loiře, řeka, která tu protéká je ale Armançon.

Foto: Neznámý autor / Wikipedia Commons / volné dílo

Chateau d´Esclimont, filmový zámek Plessis-Billières, dnes slouží jako hotel

Když se po smrti svého manžela hodlá Angelika znovu vdát, stává se jejím panstvím zámek jejího bratrance Filipa de Plessis-Billières. Ten se nachází nedaleko hlavního města Francie a funguje dnes jako hotel. V samotné Paříži se mnoho scén filmu nenatáčelo, ve filmu je sice několik scén z nábřeží Seiny, ale jinak se jedná o filmové kulisy. Jediným místem, které bylo ve filmu vydáváno samo za sebe, jsou palácové zahrady Versailles v blízkosti Paříže. Ty si zahrály v mnoha scénách. Až na výjimky se tak točilo ve skutečných zahrách Ludvíka XIV.

Foto: Diliff / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Katedrála v Senlis nedaleko Paříže je nádherná

Katedrála Senlis v Picardii je dalším místem, kde filmaři vybrali hned dvě lokality. Interiérové a dokonce některé exteriérové scény se tak ve třetím díle odehrávaly právě tady. Kostel Senlis posloužil jako kulisa, která měla znázorňovat jeden z pařížských kostelů, před kterým se odehrává veřejná poprava, prostory kolem kostela pak posloužili pro závěr třetího dílu, kdy se Angelika vrací do paláce Beautreillis a po mnoha letech se setkává s mužem svého života, o kterém si myslela, že zemřel. Existuje tu i podzemní chodba, kterou Angelika Joffreye pronásledovala.

Foto: LPLT / Wikipedia Commons / volné dílo

Grande Mosquée je mešita v Paříži

Ve čtvrtém a pátém díle se Angelika ocitá v orientální cizině. Pro některé scény z harému ale nemuseli filmaři nikam cestovat. Natáčely se totiž v Paříži. V hlavním francouzském městě se nachází rozsáhla mešita nazývaná Grand Mosque, která těmto účelům posloužila perfektně. Pro scény, kdy Angeliku vykoupí její manžel a pár se konečně sejde tváří v tvář, však byla zvolena vesnička v severoafrickém Tunisu, přestože ve filmu se vyloženě hovoří o Alžírsku.

Francie je nádhernou zemí, která filmařům dokáže nabídnout zámky, paláce i katedrály rozličných stylů z různých dob, a tak i dnes je zde možné natočit kvalitní historický film, aniž by muselo být použito speciálních efektů. Stejně jako to udělali před 60 lety v Angelice.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz