Hlavní obsah
Cestování

Tady se točila Mamma Mia!: Řecké ostrovy Skopelos a Skiathos jsou plné známých míst

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Harout Arabian / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Pláž Lalaria na řeckém ostrově Skiathos

Když si občas z nostalgie pustíme film Mamma Mia! z roku 2008, jistě nás při jeho sledování napadne, kde se asi tento film točil. Ostrov, na kterém se děj odehrává, je totiž doslova dechberoucí. Najdeme ho v Řecku a jmenuje se Skopelos.

Článek

Skvělá hudba, nostalgické písně, neuvěřitelné výkony protagonistů včele s Meryl Streep či příběh, který pobaví i dojme. To vše jsou atributy filmového trháku z roku 2008. Snímek Mama Mia! je i po šestnácti letech od své premiéry stále oblíbenou oddychovkou, ke které se rádi vracíme. A nádherné je i prostředí, ve kterém se odehrává. To totiž dává celému příběhu neopakovatelnou atmosféru a možná i to je důvodem, proč je tato komedie doslova nestárnoucí.

Kde ale takto nádherné prostředí najdeme a kde se film natáčel? Abychom mohli navštívit místa, kde se Donna ze všech sil snažila zajistit štěstí své dceři Sophie, nemusíme cestovat daleko. Dějištěm příběhu se totiž stal jeden z evropských, konkrétně řeckých, ostrovů. Existuje všeobecná mýlka, že se natáčelo na turisticky oblíbeném ostrově Santorini, který je vyhlášený svými malebnými domky bílých a modrých barev.

Foto: Jon Corelis / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Typické uličky na ostrově Skopelos

Ve skutečnosti se ale jedná o ostrov Skopelos. Nenatáčelo se sice jen tady, ale vzniklo tu největší množství scén a stojí tu jedna z ikonických staveb, která v závěru příběhu hraje velkou roli. Jedná se o kapli svatého Jana, která stojí na vysokém skalním útvaru, který se od břehu zvedá do moře. Na ostrově ale najdeme i typické úzké uličky, které jsme ve filmu měli možnost zahlédnout hned několikrát.

Foto: Long lasting memories / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Asi nejznámější lokace z filmu Mamma Mia! Ke kostelu na vysokém útesu vede dlouhé schodiště

Na Skopelu najdeme kromě lokalit z filmového trháku i všechno, co si turista na dovolené jen může přát. Jsou tu nádherné pláže s průzračně čistou vodou, řada historických památek, neboť ostrov byl osídlen již v období antiky, restaurace s typickou místní kuchyní, ale i vysoké hory pro turistické výšlapy, které se od moře zvedají až do výšky téměř sedmi set metrů.

Kromě ostrova Skopelos se Mamma Mia! natáčela i na blízkém ostrově Skiathos. I na tomto ostrově toho najdeme víc než dost. Uličky tu sice nejsou tak úzké, za to jsou lemované řadou obchůdků, ve kterých můžeme zakoupit tradiční místní potraviny nebo si domů odvést nějaké typické suvenýry. Pokud se ale na tomto ostrově ocitnete, nesmíte vynechat to nejkrásnější, co se tu nachází. Řeč je o nejhezčí pláži široko daleko s názvem Lalaria.

Foto: Paul Lakin / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Typické městečko na ostrově Skiathos

Tady je voda doslova průhledná a září modrozelenou barvou. Přestože se jedná o převážně písčitou pláž, nachází se těsně pod skalisky, z nichž některé vstupují až do moře a vytvářejí nádhernou scenérii. Jedna ze skal tu v moři vytváří bránu, kterou můžete při svém poznávání místního moře proplavat.

Skopelos i Skiathos jsou nádherná místa jako stvořené pro dovolenou. Pokud navíc patříte k fanouškům filmu Mamma Mia! můžete zdejší návštěvu spojit s poznáváním právě míst, která nám z filmu utkvěla v paměti.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz