Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Tasmánský čert není jen pohádková postava, je to vačnatec, který připomíná křížence psa a krysy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mike Lehmann / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Tasmánský čert

Animovaného tasmánského čerta si mnozí z nás pamatují z pohádkového seriálu Taz-mánie. Jenže takový čert skutečně existuje. Je to drobné zvíře, které žije na druhé straně naší planety.

Článek

Taz-mánie byl velmi oblíbený dětský pořad, který se u nás začal vysílat v 90. letech. Hlavní postavou příběhu tu byl právě tasmánský čert. Jenže v animované verzi bylo těžké poznat, jakému zvířeti se tento čert podobá. A ještě těžší bylo si představit, že takový čert skutečně kdesi na světě žije. Jenže je to tak. A kde jinde by měl žít než v Tasmánii.

Tasmánie je ostrov ležící jihovýchodně od australské pevniny. Velikostí je jen o něco větší než Česká republika, za to je ale významný svým přírodním bohatstvím, mezi které patří i druh živočicha, podle kterého slavná pohádková postavička vznikla. Tasmánský čert však není úplně přesné označení, oficiálním jménem tohoto zvířete je ďábel medvědovitý. Je to vačnatec, který nám už na první pohled může připomínat křížence menšího psa a krysy. A je to dravec.

Jako živočišný druh byl popsán až na začátku 19. století, přestože se předtím nacházel i mimo tasmánský ostrov. Je prokázáno, že byl přírodním obyvatelem australského kontinentu, než tam byl zcela vyhuben. V současnosti se s ním tak můžeme setkat pouze na jediném místě.

Nejedná se o žádné velké zvíře, jedinci dorůstají průměrné délky 60 centimetrů a váží zhruba 8 kilogramů. Přesto však je na jeho těle něco zajímavého. Tasmánský čert má dlouhý ocas, který mu doslova slouží jako spižírna. Uchovává si v něm totiž tuk na horší časy, kdy nebude mít dostatek potravy. Podle hubeného ocasu tak poznáte, že tasmánský čert buď trpí hladem, nebo je nemocný.

Je to masožravec a když se dostane do stresu, vychází z něj velmi silný zápach, který by měl odpudit případného nepřítele. V případě nebezpečí se dokáže i rozzuřit a velmi urputně se vrhnout na svého protivníka. Na zuřivosti a výbušnosti tasmánského čerta byl postaven právě onen animovaný seriál z 90. let. Jenže jde o všeobecnou mýlku. Tasmánský čert se sice dokáže rozzuřit jako snad žádný jiný živočich, ale děje se tak pouze v extrémních situacích.

Už dlouhá léta je tasmánský čert ohroženým druhem. Na vině ale není člověk. A nebyl to člověk ani tenkrát, kdo sehrál roli při jeho vyhynutí na australském kontinentu, ke kterému došlo před čtyřmi stoletími. V té době totiž Austrálie ještě nebyla osídlena. Dnes ale jedinci tohoto zvířete vymírají ve velkém. Rozšířila se mezi nimi závažná nemoc, kterou většina z nich nemá šanci přežít. Jde o rakovinu tváře.

Pokud se s nemocí, kterou toto zvíře trpí, nezačne brzy něco dělat, je dost pravděpodobné, že naši potomci, už budou znát tasmánského čerta pouze z onoho animovaného seriálu. A nebo nám vůbec nebudou věřit, že zvíře s takovým vzhledem a jménem vůbec mohlo existovat.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz