Hlavní obsah
Cestování

Termální pramen na území Toskánska: Teplá voda vytváří kaskády a lidé se v nich zdarma koupou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Raimond Spekking / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Termální pramen v Saturnii

Toskánsko je jednou z nejkrásnějších částí Itálie. Najdeme tu vyloženě lákadla turistů, ale i tak trochu polozapomenutá městečka, která stojí za to objevovat. Jedním z takových míst je i termální pramen v Saturnii.

Článek

Na sever od Říma se dostáváme do italského regionu s názvem Toskánsko. Je to jedna z nejnavštěvovanějších oblastí Itálie, protože tu kromě jedinečných vinic a skvělého vína najdeme turistické poklady jako je například Pisa se slavnou šikmou věží nebo renesanční skvostnou Florencii. Na ta méně známá místa v regionu se ale tak trochu zapomíná. My vás na jedno takové vezmeme.

Poblíž městečka Saturnia v srdci oblasti Maremma se nacházejí Saturnské lázně neboli Terme di Saturnia. Najdeme zde lázeňská střediska se spoustou bazénů naplněných termální vodou. Tam si ale samozřejmě zaplatíte vstupné jako do každých jiných lázní. Je tu ale jedno místo, kde se platit nemusí. Ze země tu vyvěrá termální pramen, který kolem romantické stavby spadává v uměle vytvořených kaskádách a vytváří tak nepřeberné množství bazénků vhodných ke koupání.

Vodopády, které zde voda vytváří, se nazývají Cascate del Mulino neboli Mlýnské vodopády. Vzhledem k teplotě vody 37,5 stupňů Celsia se tu můžete koupat prakticky po celý rok. Letní teploty vzduchu zde stoupají až k průměrné hodnotě 30 stupňů, ani v zimě ale v zásadě neklesají pod 7 stupňů.

Lázně tu nejsou žádnou novinkou. Už ve starověku tu bylo lázeňské centrum, které zde vybudovali Římané, protože věděli o blahodárných účincích místních pramenů. Zdejší voda je skutečně léčivá. Obsahuje totiž mnoho minerálů a doporučuje se zejména těm, kteří trpí nějakým kožním nebo dýchacím neduhem. A protože voda obsahuje i síru, je třeba počítat s mírným zápachem, který však není příliš intenzivní.

Foto: Markus Bernet / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.5

Cascate del Mulino v Saturnii

Přestože se Terme di Saturnia nachází stranou italské civilizace, jedná se o vyhlášenou lázeňskou oblast. A se spoustou lidí se tak střetnete i na termálním prameni se vstupem zdarma. Pokud se tak skutečně chcete vykoupat a užít si příjemnou teplotu vody, zkuste raději chladnější měsíce, v těch teplejších přijďte ráno co nejdříve, abyste se do vody vůbec dostali.

A pokud vás koupání nebaví, zajděte se podívat do nedalekého městečka, kde objevíte hned několik zajímavostí. Kromě krásného kostela svaté Máří Magdaleny je zde k vidění takzvaná římská brána postavená už v době starověku, stejně tak i Etruská nekropole neboli pohřebiště starých Etrusků. Za návštěvu stojí i romantická městečka v okolí, mezi které patří zejména Montemerano nebo Pitigliano. Ale dejte si pozor, pokud zde nebudete autem. Toto místo není hustě pokryto železniční sítí a autobusů tu jezdí jen několik za den.

Pokud budete projíždět Toskánskem, Saturnia si určitě zaslouží vaši pozornost, neboť se nachází v naprosto úchvatné přírodě, se kterou zde můžeme při zurčení termální pramenů zcela splynout.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz