Hlavní obsah
Umění a zábava

To se vysvětlí, soudruzi! Seriál, kde komunisté vyšetřují paranormální jevy, je nedůstojná fraška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Jiří Macháček hraje v seriálu hlavní roli

Už ten nápad je tak trochu za hranou. Natočit seriál o nevysvětlitelných a možná i mimozemských jevech, které vyšetřují soudruzi v 80. letech, chce odvahu. Navíc když je to celé pojaté jako komedie.

Článek

Kriminálních a detektivních seriálů se v posledních letech točí velké množství. Jen málo z nich ale přichází s neotřelými tématy. Většinou je to opakování podobných témat s jen trochu jinou kriminalistickou zápletkou. To ale rozhodně není případ seriálu To se vysvětlí, soudruzi! Ten je od prvního až do posledního momentu originální. Jde ale o to, zda je to v tom pozitivním slova smyslu.

Hlavní ústřední dvojice vyšetřovatelů působí trochu nesourodě. Herec Jiří Macháček ztvárňuje Davida Zajíce, který sice v nadpřirozeno nevěří, ale živí se odhalováním satanistických vzkazů v západní hudbě. Společně se svým kolegou, Janem Cinou, má vyšetřovat případ, ve kterém je nalezena na poli mrtvola ve velké kostce ledu.

Všech osm epizod má obsahovat paranormální případy, které detektivové řeší na pozadí 80. let 20. století, tedy ještě v dobách komunismu. A komunisté zkrátka za každou cenu musí dokázat, že žádné nadpřirozené jevy neexistují. A v tom je právě ten háček.

Seriál atmosférou sice připomíná dobu, na kterou si mnozí z nás ještě pamatují, zároveň však tuto připomínku upozaďuje jen jako kulisu, aby mohl naplno vyniknout nesmyslný děj, za vlasy přitažené zápletky, to vše při narážkách zesměšňujících tolik vážné období naší historie. Na pranýři zábavy se ocitne celý komunistický režim i samotní příslušníci Sboru národní bezpečnosti. Jenže to není ten vtip, u kterého se zasmějete nad jeho duchaplností. Je to série skečů vystavěná na trapnosti a bizarnosti. Celý seriál se tak dostává do tragikomické roviny.

Děj prvního dílu je zcela předvídatelný, nic nás v něm nepřekvapí. Možná jen kvalita scénáře, který jako by sám byl paranormálním jevem. Dialogy, zápletky a ani humor, nic není dopracované do zdárného konce.

V určitých momentech to vypadá, že se tvůrci seriálu rozhodli vymyslet úplně nový seriálový žánr, který se pohybuje někde na pomezí pohádky a hororového sci-fi, které tak důvěrně známe ze seriálu milovaného v 90. letech, z legendárních Akt X. Jenže tam to tehdy fungovalo, paranormální jevy byly pro většinu z nás něco nového a tajemného. Tady jejich vyšetřování působí jako fraška nedůstojná diváka České televize.

Seriál se se svým prvním díle sice stal jedničkou nedělního večera, vyhrál jen těsně nad dramatickým seriálem z politického prostředí Sedm schodů k moci, ale jeho hodnocení je velice podprůměrné. Na Česko-slovenské filmové databázi jej diváci ocenili na 47 procent. A není se čemu divit. Tohle je něco, na co je lepší hned po skončení zapomenout. Česká televize by se měla věnovat natáčení kvalitních seriálu, které potěší oči i mysl jejich koncesionářského poplatníka. V posledních letech to byl například seriál Devadesátky či nedávný Smysl pro tumor. Takové seriály diváci milují. Tohle je tak trochu výsměch modernímu divákovi.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz