Hlavní obsah
Aktuální dění

Turkovi vyhrožují smrtí, Wolfové poničili auto a má ochranku. Kam až předvolební boje zajdou?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: X60s / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Letošní volby do Evropského parlamentu jsou z hlediska předvolebních bojů naprosto unikátní. Česko nepamatuje tak ostré útoky, jaké se nyní snesly na hlavu Filipa Turka a údajně i na hlavu moderátorky Pavlíny Wolfové.

Článek

Nad tím, co se ve veřejném prostoru nyní děje, zůstává rozum stát. V minulosti jsme byli zvyklí, že se na volební kandidáty vytahovala špína spojená s jejich majetkovými poměry, případně byli obviňováni z nekalých praktik v jejich politické či profesní minulosti. Vyhrožovat někomu smrtí je už ale hodně za čarou. Jak se v naší civilizované zemi tohle vůbec může dít?

Filip Turek je kandidátem do Evropského parlamentu, kam kandiduje za koalici Motoristů a Přísahy. V souvislosti s volbami se o něm mluví jako o překvapivém volebním skokanovi. Nikdo totiž nepředpokládal, že by jeho preference mohli takto vzrůst. A právě v souvislosti s tím se Turek dostal do hledáčku svých oponentů a jiných politických stran, které se snaží za každou cenu ve volbách uspět.

To se samozřejmě dalo očekávat. Asi nikdo ale nečekal, že tato kampaň naroste do takových rozměrů. Nejprve byl Filip Turek obviněn z toho, že je neonacista. A k tomu stačila fotografie, na které Turek sedí mezi svými starožitnostmi, z nichž některé pocházejí z nacistického Německa a mají tak na sobě vyobrazenou svastiku. Za to ho bez milosti odsoudila i Danuše Nerudová ve společné debatě.

Celá aféra ale později eskalovala. Filip Turek se stáhl z veřejných debat a ve videu, které zveřejnil na svém profilu na sociální síti X, přiznal, že je mu opakovaně vyhrožováno smrtí. Stejně tak oznámil, že podobné výhružky mířily i na adresu moderátorky na CNN Prima News Pavlíny Wolfové. Té bylo dokonce poškozeno vozidlo a má přidělenou osobní ochranku.

Dá se tohle snad označit za férový předvolební boj? No v žádném případě. Tohle jsou nechutné útoky, které mají za cíl očernit jednoho z největších adeptů na vítězství ve volbách do Evropského parlamentu. Zda je pravdivé Turkovo tvrzení, ve kterém z toho obvinil Danuši Nerudovou a Víta Rakušana, nelze potvrdit, neboť dosud nebyly předloženy žádné důkazy. Pokud tomu ale tak je, může z toho být jeden z největších politických skandálů v historii naší země.

Filip Turek má sice poněkud vyhraněné názory, jsou to však názory, se kterými sympatizuje celá řada českých občanů. Turek má podle jeho slov dokonce podporu bývalého prezidenta Václava Klause. Rozhodně by tak v Evropském parlamentu hájil zájmy České republiky.

Oproti tomu vystupování lídryně kandidátky STAN Danuše Nerudové nemá obdoby. Danuše Nerudová je sice velmi vzdělaná žena, z jejích slov je ale jasné, že politice zkrátka vůbec nerozumí. Její jedinou zbraní je arogantní vystupování a očerňování jejich politických oponentů.

Snad volby do Evropského parlamentu ukážou zdravý rozum většiny českých občanů.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastního názoru na dění ve veřejném prostoru

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz