Hlavní obsah
Cestování

Umírající město či město duchů. Tak Italové označují Bagnoregio, klenot, který jde pomalu k zemi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Orlando Paride / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Civita di Bagnoregio

Nedaleko Říma se nachází malé městečko, kterému se říká Civita di Bagnoregio. Je to opravdový klenot mezi italskými skalními městy. Jenže lidé se z něj stěhují pryč a městečko pomalu umírá.

Článek

Itálie má spoustu skalních měst, která na romantická zákoutí a impozantní výhledy lákají každý rok k návštěvě miliony turistů. Jedno město mezi nimi ale vyniká. Najdeme ho v regionu Lazio, jen kousek severně od Říma. Říká se mu Civita di Bagnoregio. Nachází se na skále a vede do něj pouze jedna jediná cesta. Dlouhý most přes údolí spojuje Civitu s okolím. Most je určen především pro pěší, vjezd na něm mají povolen pouze automobily obyvatel městečka a zásobovací vozy.

Foto: Flickr.com / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Domy v Civita di Bagnoregio a přístup na vyhlídku

Své vozidlo tak turisté musí nechat na blízkém parkoviště a vydat se po svých po dlouhém strmě stoupajícím mostě, který je zavede až do samotného srdce tohoto historického unikátu. Na první pohled je městečko kouzelné. Spousta romantických zákoutí, typických starých domů a jedinečných výhledů. V sezóně tu najdete i restauraci s venkovním posezením a několik stánků se suvenýry. Jenže tohle všechno je jen jeden velký klam. Civita di Bagnoregio umírá a mimo sezónu je městem duchů.

Trvalé bydliště zde má nahlášeno pouze 11 obyvatel. Ostatní už se odstěhovali. Přestože Civita je více než 2500 let staré město, které založili už staří Etruskové, stalo se místem nevhodným k životu. Nachází se totiž na skále obklopené údolími s postupující erozí a častými sesuvy měkké a nestabilní půdy. Čas od času se v jeho bezprostředním okolí sesune část zemi, nebo zřítí kus skály. A právě tím je městečko ohroženo. Obyvatelé, kteří ve městě z osobních důvodů zůstali, tak žijí v neustále nejistotě, zda se dožijí dalšího dne. Pravidelné sesuvy totiž ohrožují všechny domy ve městě.

Foto: Davide Papalini / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Centrální náměstí v Civita di Bagnoregio

Vlivem odlesňování dochází k erozím a sesuvům mnohem častěji než v minulosti a údolí kolem městečka se neustále prohlubuje. Itálie může o tento unikát kdykoli přijít. Přitom se jedná o zcela výjimečné městečko, které by toho mohlo návštěvníkovi tolik nabídnout. Najdeme zde krásné starobylé domy porostlé popínavými rostlinami, úžasné výhledy do okolní krajiny, krásná náměstíčka přímo vybízející k posezení a odpočinku. V centru města je k vidění i stovky let starý kostel San Donato, ve kterém se kvůli absenci obyvatel konají pravidelné mše už jen výjimečně. Přesto se jedná o jedinečnou památku národního významu. Kostel byl vystavěn kolem roku 600, pak byl během let několikrát přestavěn, ale i tak v jeho interiéru můžeme obdivovat cenné renesanční fresky. Církvním účelům přestal kostel sloužit v době, kdy z města začali odcházet jeho obyvatelé a v roce 1971 bylo zrušeno i místní biskupství.

Civita di Bagnoregio, umírající město nebo město duchů, je tak ohrožené nejen přírodou, ale i postupným chátráním, kdy o opuštěné domy ve městě přestává být pečováno. Pokud by Itálie o toto jedinečného místo přišla, byla by to škoda nevyčíslitelné hodnoty. Pokud někdy budete mít cestu tímto regionem, zkuste se v městečku zastavit, dokud ještě stojí.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastní návštěvy městečka Civita di Bagnoregio

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz