Hlavní obsah
Finance

Úsporný balíček nás připraví o tisíce korun ročně. Nejvíce na to doplatí rodiny s malými dětmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vika Glitter / Creative Commons / pexels.com

Když se zamyslíme nad dopady úsporného balíčku, musíme konstatovat, že se dotkne každého z nás, ať už jsme zaměstnanci nebo podnikatelé. Ročně přijdeme o tisíce.

Článek

Úsporný balíček nám od nového roku přináší mnoho změn, které naše peněženky rozhodně šetřit nebudou. Pojďme se podívat na to, jak budou mít jednotlivé změny dopad na naše příjmy a výdaje.

Zrušení tří sazeb DPH ve výši 10, 15 a 21 procent a zavedení pouze dvou na 12 a 21 procent nám některé zboží a služby sice zlevní, ale zdražení se dotklo i toho nejzákladnějšího. Přesunutí piva z nejnižší sazby DPH do té nejvyšší je pochopitelné. Přece jen je to alkoholický nápoj, který může u člověka vypěstovat závislost na alkoholu a je příčinou mnoha rodinných problémů. Přesunout ale stejným způsobem vodné a stočné či vstupenky na kulturní akce postrádá smysl. Voda je to nejzákladnější, co k přežití potřebujeme. Návštěva divadelních představení, muzeí a historických památek naopak obohacuje naše kulturní znalosti a dělá nás vzdělanějšími a sofistikovanějšími. Zajít občas do divadla si už před tímto zvýšením nemohl dovolit každý. Teď si to dovolí ještě mnohem méně lidí.

Změny se výrazně dotkly i zaměstnanců, kteří mají příjmy ze závislé činnosti. První znatelný dopad mají změny na čistou mzdu zaměstnance. Ta se snížila o odvod na nemocenské pojištění, které činí 0,6 procenta hrubé mzdy. Toto snížení jsme mohli zaznamenat už ve výplatní pásce za leden. Stejně tak přijdou studenti každý měsíc až o 335 Kč.

Zároveň ale došlo ke zrušení či omezení některých slev, které se nemusí hned projevit. Projeví se totiž až v ročním zúčtování či daňovém přiznání za rok 2024, které se bude podávat na jaře roku 2025. A nejvíce na to doplatí rodiny s dětmi. Ruší se školkovné, které snižovalo vypočtenou daň vždy maximálně o výši minimální hrubé mzdy pro daný rok. Pro rok 2024 je to 18 900 Kč, tedy rozpočteno na měsíce to může znamenat snížení měsíčního disponibilního příjmu až o 1 575 Kč. Pokud je manželka doma s dítětem na rodičovské, nevydělává si a zároveň je dítěti více jak 3 roky, pak přijde manžel i o slevu na vyživovanou manželku, jejíž roční příjmy nepřesáhnou 68 000 Kč. Tam může být ztráta disponibilního příjmu ještě markantnější. Sleva na dani totiž dosahovala až 24 840 Kč, v měsíčním vyjádření 2 070 Kč.

Zaměstnanec, který má tedy malé dítě starší 3 let a toto dítě navštěvuje školku, přitom manželka nepracuje, přijde při průměrné mzdě zhruba 44 000 Kč, každý měsíc o 3 909 Kč. A to už je opravdu znát.

Úsporný balíček ale obsahoval i další změny, které nám sníží objem našich peněz, které máme k dispozici. Jedná se o zvýšení daně z nemovitosti, zvýšení spotřební daně u tabákových výrobků či snížení státní podpory na stavební spoření. Firma pak budou muset odvádět vyšší daň z příjmu právnických osob, a to o celé dva procentní body.

Jak vidíte, změny, které přináší úsporný balíček, se nás dotknou všech. Některé už jsme pocítili, jiné pocítíme až po skončení tohoto kalendářního roku. Každopádně je to krok, který znamená, že musíme být na své finance opatrnější.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz