Hlavní obsah
Obchod a průmysl

V otevíracích dobách během svátků je zmatek. Lidé nevědí, kdy si mohou nakoupit a kdy bude zavřeno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Nás Čechy vždy zajímá, ve který státní svátek si můžeme nakoupit a kdy bude naopak zavřeno. Jenže v tom máme tak trochu zmatek. Některý státní svátek smí být obchody otevřeny, v jiný ne. A kdo se v tom má vyznat?

Článek

Státní a jiné svátky, během kterých většina pracujících zůstává doma, s sebou nesou velké úskalí. Nakoupíme si v ten den či nikoli? Neexistuje na to žádné pravidlo, podle kterého bychom si to mohli pamatovat. Když se pak nějaký státní svátek blíží, žhavíme naše počítače nebo telefony, abychom zjistili, jak se máme zařídit.

Na Nový rok je asi celkem logické, že budou mít obchody zavřeno. Proč ale na Velký pátek, kdy si připomínáme úmrtí Ježíše Krista zůstávají obchody otevřeny, kdežto na Velikonoční pondělí, kdy se hoduje, všechny supermarkety nad 200 metrů čtverečních zavřou, zůstává záhadou. Nemělo by to z povahy svátku být spíše naopak?

Svátek práce 1. května oslaví zaměstnanci obchodních řetězců tím, že budou v práci, volno dostanou až 8. května, kdy se slaví Den vítězství. To taky nedává logiku. K čemu se tedy slaví Svátek práce, když lidé stejně musí pracovat? Červencové svátky, které připomínají příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, stejně jako upálení mistra Jana Husa, asi nejsou natolik významné, aby se dveře obchodů zavřely. Smí mít totiž otevřeno.

V Den české státnosti 28. září i v Den vzniku samostatného československého státu 28. října se do větších obchodů také nepodíváme, ale 17. listopadu, kdy se slaví den boje za svobodu a demokracii, který připomíná jednak boj studentů proti okupaci v roce 1939 a jednak počátek pádu komunistického režimu, díky čemuž máme dnes demokratický stát, můžeme zajít do jakékoholi obchodu bez omezení. Zdůvodnění opět významově pokulhává.

No a na Štědrý den ženeme zaměstnance také do práce, otevřeno může být až do 12 hodin, na další vánoční svátky ale musí zůstat doma. Zkrátka to celé tak nějak nedává smysl a každý, kdo chce vědět, jak to s tím nejbližším svátkem bude, si to musí každý rok vyhledávat. Starší lidé, kteří nemají internet, to často nemají jak zjistit.

Důvodem, proč se k zavření obchodů v době některých státních a jiných svátků přistoupilo, bylo zejména to, aby pracovníci obchodních řetězců a velkých obchodů měli možnost trávit tyto dny s rodinou a blízkými. Přemýšlel ale někdo nad tím, že zaměstnanci z obchodů, které mají do 200 metrů čtverečních takovou možnost nemají? Pokud se jejich majitel rozhodne, že bude mít otevřeno i v tyto dny, pak s tím nic nenadělají a do práce zkrátka musí.

Myšlenka je to určitě dobrá, ale v žádném případě není dobře uchopena, ani dotažena do konce. Celý systém v nás vyvolává jen zmatek. Jeden den bez nákupů určitě vydržíme, to problém není. Jde spíše o to, abychom se i bez zdlouhavého zjišťování, zda je otevřeno nebo zavřeno, podle toho mohli zařídit. A to rozhodně není tento případ.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastního názoru na problematiku otevírací doby obchodů během svátků

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz