Hlavní obsah
Cestování

V zahraničí můžete v restauraci snadno naletět. Ceny v jídelním lístku bývají totiž často matoucí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Valeriya / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Stále více lidí má zkušenosti s tím, že se nechá v zahraničí napálit. V principu se ale o podvod ze strany restauratérů nejedná. Na vině je naše nepozornost a neznalost cizích jazyků.

Článek

Na dovolené si chce člověk trochu dopřát, a tak častěji navštěvuje restaurační provozy. Když jsme ale v turisticky oblíbené destinaci, musíme dávat pozor. První chyba, kterou můžeme udělat je ta, že se necháme zlákat cenově přijatelnou a lákavou nabídkou restaurace, kterou bychom ale mohli označit za turistickou past. A těch najdeme požehnaně například i v hlavním italském městě. V Římě je potřeba být nanejvýš opatrný.

Mnoho Čechů totiž slyší na peníze. Když máme dvě podobně vypadající restaurace vedle sebe a v jedné mají lasagne za dvacet euro a v druhé si je dáme za dvanáct a ještě k tomu dostanete kávu a dezert zdarma, táhne nás to zkrátka k té levnější restauraci. Pokud si ale chceme dát pravou italskou kuchyni, v takových restauracích si často nepochutnáme. Tyto restaurace se často zaměřují na turisty, pokrmy šidí a kvalitní přísady nahrazují levnými náhražkami.

V praxi je těžké poznat, jaká restaurace je, nebo není turistickou pastí. Napovědět nám ale můžou webové recenze, kde lidé vyjadřují svoji spokojenost s jídlem i obsluhou. Pokud se na ně podíváme, určitě nepůjdeme do levné restaurace, která bude mít oproti té dražší mizerné hodnocení.

Jenže zejména právě v Itálii se můžeme často setkat ještě s jedním podvodem na klienta. Cena těstovin v jídelním lístku láká přijatelnou, někdy až dokonce nízkou cenou, jenže si stačí nevšimnout nenápadné formulace, která je u takového pokrmu často uvedena. V Itálii bývá u těstovinových jídel v závorce výraz a l´etto. Pokud bychom ale byli znalí cizího jazyka, bylo by nám hned jasné, že takové lasagne nás vyjdou mnohem dráž. Výraz l´etto totiž v doslovném překladu znamená deset deka. Uvedená cena je tak za deset deka pokrmu. Ze zkušenosti lze ale konstatovat, že předkrm v podobě těstovin bude vážit kolem tří set gramů. Za jídlo tak zaplatíte trojnásobek.

Tuto praktiku jsme sice nazvali podvodem, v praxi se ale o podvod nejedná a podnik se ničeho nedopustil. V jídelním lístku bylo vše uvedeno, je pouze naší chybou, že jsme si nezjistili, co daný výraz znamená. A to ne vždy bývá tento výraz uveden přímo u jídla. Někdy se vám může stát, že je u pokynu uvedena pouze hvězdička a teprve na poslední straně menu se dozvíte, co taková hvězdička znamená. I tak vám nezbyde nic jiného, než požadovanou částku zaplatit. Hádku s personálem totiž nemůžete vyhrát.

A takových podobných pastí číhá na turisty v zahraničí spousta. My se zaměřili jen na dva nejčastější problémy, se kterými se turisté setkávají při návštěvě oblíbené Itálie. V praxi se s tím ale můžete setkat i v jiných přímořských státech Evropy a dost možná i všude na světě. Člověk je sice na dovolené, ale ani tak by neměl ztrácet ostražitost. Všude totiž číhají ti, kteří na vás chtějí nějakým způsobem vydělat.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz