Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Valentýn je krásný svátek, když ho ovšem nemusíte trávit sami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrew Neel / Creative Commons / pexels.com

Nejromantičtější svátek roku je bezesporu Den svatého Valentýna, který se každoročně slaví 14. února. Někteří z nás ho ale budou muset trávit sami. Existují však způsoby, jak se vyhnout depresi a tento den si užít.

Článek

Svátek svatého Valentýna u nás nemá dlouholetou tradici. Rozšiřovat se u nás začal až po revoluci z anglicky mluvících zemí. Přesto ho dnes slaví tisíce zamilovaných párů. Možností jak ho prožít je nespočet. Může se ale stát, že zrovna letos ho nemáme s kým trávit, což může vést ke špatné náladě, někdy i k depresi. Jak se takovému stavu vyhnout?

Přestože se jedná o svátek, lidé 14. února běžně chodí do práce. Když nebudeme myslet na to, že jsme v tento den sami, můžeme ho prožít jako každý jiný den. Nic nám ale nebrání tento svátek oslavit se svou rodinou a se svými nejbližšími. Lásku nemusíme vyjadřovat pouze naší partnerce nebo našemu partnerovi, může ji dát najevo našim rodičům, dětem nebo přátelům, kteří jsou v tento den možná také bez partnera.

Když se ale rozhodneme, že ho budeme trávit sami, protože se zkrátka za rodinou nedostaneme a přátelé nemají čas, máme i tak možnosti, jak si ho užít a nemyslet přitom na tom, že jsme sami. Takovou možností, jak Valentýna přečkat, je například návštěva kina. Tam můžeme jít i bez doprovodu, přesto se při sledování filmu sami cítit nebudeme. Musíme si ale z nabídky vybrat něco jiného než romantiku. Ta by nám mohla připomenout, že je právě dnes ten svátek zamilovaných. Film nebo oblíbený seriál si ale můžeme pustit i doma. I tak se dá tento svátek zvládnout.

Jako zcela nevhodná se ale jeví návštěva restaurací. Ve většině z nich totiž narazíme na zamilované páry, které si budou více či méně vyznávat lásku. A to není právě to, co potřebujeme. Někdy se vám ale může stát, že vám Valentýna bude připomínat cokoliv, na co ve vašem městě narazíte. Páry, které se zamilovaně vodí za ruku, pouliční prodavači nabízející květiny nebo zprávy připomínající, že je tu svátek zamilovaných. Je třeba si dobře rozmyslet, jak moc se vás takové věci mohou dotknout.

Pokud si nejste jisti tím, že by vás zamilované město nepřivedlo do deprese, zvolte raději alternativu. Tou může být výlet do přírody, procházka za městem. Pokud máte chatu či chalupu, můžete zvážit i to, že večer 14. února strávíte právě na ni. Budete tam, kde vám tento den nebude nic připomínat.

Někdy je ale těžké se ubránit smutku, přestože se o to snažíte. Když se dostatečně nezabavíte, myšlenky na vaši samotu vás budou přepadat celý večer. Důležité je se zaměstnat. Někteří lidé tak v tento den volí možnost, že si svoji práci berou domu. Napracují si tak něco dopředu a během pracovního večera nemají na lásku ani pomyšlení.

Nejdůležitější je neztrácet naději. Příští rok už to totiž může být úplně jinak a vy budete trávit večer se svým partnerem či partnerkou na romantické večeři či procházkou po městě. A i kdyby ne, pořád vám zbývá rodina, blízcí a přátelé.

Zpracováno na základě:

a vlastního názoru

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz