Hlavní obsah
Jídlo a pití

Ve Středočeském kraji stále milují blbouny. Už jste je ochutnali?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Stanzilla / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Sklizeň cukrové řepy

Přestože je Česko malá země, najdeme tady spoustu regionů, ve kterých se domácí kuchyně značně liší. Jedním takovým regionem jsou i střední Čechy, zejména v oblastech kolem Labe.

Článek

Středočeský kraj je ten nejlidnatější v celé republice, žije v něm téměř jeden a půl milionu obyvatel a v jeho středu se nachází Praha. Přestože my se budeme bavit zejména o polabské oblasti, která vede až z Pardubického kraje, na nejvíce specialit narazíme právě ve středních Čechách.

Když se řekne řepánky, spousta z nás už neví, co si má pod tímto termínem představit. Přitom je toto jídlo obyvatelům této oblasti tak vlastní. No už název nám napovídá, že to bude mít něco společného s řepou. Dnes už ale v kuchyni používáme spíš červenou řepu, která se řadí mezi potraviny zdravého životního stylu. Řeč je ale o cukrové řepě neboli cukrovce, ze které se průmyslovým zpracováním vyrábí klasický cukr.

Řepánky jsou pak buchty z kynutého těsta, které se plní nádivkou, kde hlavní roli hraje právě cukrová řepa. Přidává se k ní ještě často mák, někdy i skořice a samozřejmě další cukr. Řepánky chutnají výborně, ale svých obsahem cukrů se rozhodně nedají řadit mezi zdravá jídla.

V Polabí ale sladké věci milují. Proto vás nemůže překvapit ani to, že si tam dříve, někdy i dnes, dělali maso na sladko. Nejprve se vyudilo maso, nejčastěji vepřové, a to se pak podávalo s povidlovou omáčkou. Tento trend se dnes vrací. Při grilováních často používáme různé dresinky, mezi něž patří právě i švestková omáčka.

Ale to nejlepší, co může tato kuchyně nabídnout, jsou určitě blbouni. Ač můžeme jeho název v dnešní době vnímat poněkud hanlivě, v dřívějších dobách to bylo milé označení, které používali prakticky všichni, kdo si pochutnávali na této tradiční pochoutce. V praxi jsou to kynuté knedlíky plněné ovocem, avšak poměrně netradičními druhy. Patří do nich borůvky či ostružiny, případně jejich kombinace.

Dnes jsme zvyklý ovocné knedlíky zdobit tvarohem či zakysanou smetanou, cukrem a přelívat máslem. Dříve se ale na blbouny sypal rozdrobený perník nebo strouhaný tvrdý tvaroh. Přestože perníková varianta se může zdát někomu trochu netradiční, je to to nejlepší, co můžete ze středočeské kuchyně v oblasti Polabí ochutnat.

Později se do blbounů začalo přidávat i jiné ovoce, zdobit se začalo vším možným. A tak vzniklo české národní jídlo. Dnes už ani to ovoce není potřeba. Děti milují knedlíky plněné nutellou či kostičkou čokolády.

Polabí je takových dobrot plné. Už před mnoha desítkami let se tady pekly nejrůznější druhy perníků, buchet či bábovek. Velmi oblíbeným dezertem ale byla jablíčka v kabátku, dnes možná budete znát jako jablíčka v županu. Jejich chuť byla skvostná, přestože recept byl naprosto jednoduchý. Jablíčko se jen zabalilo do listového těsta potřeného džemem se skořicí, upeklo se a bylo hotovo. V jednoduchosti je někdy ta největší krása.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz