Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vlak vjel do tunelu a zmizel i se stovkou pasažérů, tvrdí mnoho webů. Mohlo se to ale opravdu stát?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Neznámý autor / Wikipedia Commons / volné dílo

Velmi kuriózní případ se odehrál na italské železnici před více než sto lety. Nikdo ale dodnes neví, co se vlastně stalo a jak je možné, že vlak, který se vydal cestu, do svého cíle nikdy nedojel.

Článek

Psal se rok 1911. Železniční společnost Zanetti uvedla do provozu zcela nový výletní vlak a poslala jej na svou první cestu. Vlak byl už na první jízdě plný turistů a měl je přepravit z Říma až do Milána. Mělo jít vskutku o zážitek, neboť taková cesta vedla těmi nejkrásnějšími zákoutími jihoevropského státu.

Luxusní byl ale i samotný vlak. Lidé si v něm užívali pohodlí, byli obsluhování posádkou a mohli se kochat výhledy z oken. Bylo jich tam kolem stovky. Když se tento vlak vydal na cestu, nic nenasvědčovala tomu, že by se mohlo přihodit něco, co nikdo později nedokáže vysvětlit.

Součástí trasy vlaku byl ale i průjezd zcela novým tunelem. Ten byl považován za zázrak tehdejší doby. Byl totiž dlouhý asi jeden kilometr a s takovou délkou se o něm říkalo, že nic delšího člověk nikdy neprokopal. A právě tento tunel se měl stát podle svědků osudným celému vlaku i všem pasažérům.

U vjezdu i výjezdu z tunelu stály početné zástupy zvědavců, kteří chtěli nový vlak vidět. Dočkala se však pouze jedna skupina. Vlak kolem nich projel a s jejich jásotem zajel do tunelu. Ti, kteří stáli na opačném konci, ale stále čekali a čekali, vlak ale z tunelu nevyjel. Pro všechny to byl naprostý šok, a tak celou věc oznámili místní policii. Ta tunel prohledala, ale po vlaku ani stopy. Našla jen dva zmatené cestující.

Cestující vypověděli, že když vjížděli do tunelu, začal se vlak halit do podivné bílé mlhy. Na tom by nebylo nic divného, celá souprava měla parní lokomotivu a ta páry vypouští víc než dost. Oba muži se však natolik báli, že z vlaku na poslední chvíli vyskočili. A to jim podle všeho zachránilo život.

Mnoho zdrojů uvádí, že vlak se nikdy nenašel. Ani tunelem už se jiný vlak neprojel, neboť ho italské dráhy raději uzavřely, aby se podobná nevysvětlitelná nehoda neopakovala. Nikdo pak už tunel nezkoumal a za druhé války byl definitivně zničen. Zda je tento příběh pravda se tedy dnes už skutečně nedozvíme, rozhodně se ale zdá až neskutečný. Vypráví se o něm však již od údajného zmizení vlaku v roce 1911.

Časem se z příběhu vlaku, který vjel do tunelu a už nevyjel, stal takový fenomén, že si lidé po celém světě začali vyprávět příběh o vlaku duchů. Na příběh se nabalovaly další podivná svědectví. Vlak byl podle nich spatřen na mnoha místech světa, jak se projíždí po místní železnici. Žádný důkaz, který by ale toto potvrzoval, předložen nebyl.

Obhájci této teorie o zmizení vlaku železniční společnosti Zanetti taktéž nepředložili žádné důkazy. S největší pravděpodobností bude smyšlenkou někoho, kdo má hodně bujnou fantazii. Nebo by na něm mohlo být alespoň zrnko pravdy, jen už je to tak dávno, že se to nedá dokázat?

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz