Hlavní obsah
Rodina a děti

Vnoučata o babičku nestojí, protože má nízký důchod a nemá jim co nabídnout

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Olly / Creative Commons / pexels.com

Děti dokážou být někdy kruté. Mnoho z nás to zná i z vlastní zkušenosti. Jenže někdy to je až tak nepochopitelné, že nad tím zůstává rozum stát. Tohle je zpověď Andrey J., která svým dětem obětovala vše.

Článek

Dětskou krutost někdy omlouváme tím, že děti jsou ještě malé a nemají z toho rozum. Jenže existuje nějaká hranice, kterou by ani v útlém věku překračovat neměly. A mělo by se jim vysvětlit, že nemohou člověka soudit jen podle toho, kolik má peněz. Podobnou zkušenost má i Andrea J.

Na vnoučata se neskutečně těšila a obětovala jim všechno

Andrea J. byla štěstím bez sebe, když se v padesáti devíti letech dozvěděla, že bude mít první vnouče. Rozhodla se, že tomu uzpůsobí celý svůj život. Odešla do předčasného důchodu, aby mohla své dceři ulehčit a umožnit jí rychlý návrat zpět do zaměstnání, kde si budovala kariéru. V rodině panovaly naprosto idylické vztahy, a tak nenamítal nic ani manžel její dcery a už se čekalo jen na porod.

Vnoučata upřednostnila před manželem

Narození první vnučky paní Andrey bylo důvodem k velké oslavě. První týdny Andrea dokonce u své dcery bydlela, což nesl velmi nelibě její o čtyři roky mladší manžel. Zpočátku měl sice pochopení, ale Andrea se domů od dcery stále nevracela. To spustilo lavinu následných hádek, což vyústilo v to, že se spolu manželé na několik let přestali bavit. Andrea své vnučce a následně i vnukovi obětovala skutečně vše. Trávila s nimi veškerý volný čas, brala je na výlety, chodila s nimi na procházky.

Přestaly k ní jezdit

Jako malé se děti k babičce chovaly slušně. Byly rády, že mají někoho, kdo se jim prakticky nepřetržitě věnuje. Když jim ale bylo osm a deset, babičku už tolik nepotřebovaly. S tím ale Andrea počítala. Navíc se dala znovu dohromady se svým manželem, neboť jejich vzájemná láska nikdy nevyhasla. A tak bylo nasnadě rozhodnutí, že se babička vrátí domů a už nebude bydlet u své dcery. Děti to nesly velmi nelibě, za babičkou jezdily, co nejčastěji to šlo. Jenže asi po roce jejich zájem začal opadávat a nakonec přestaly jezdit úplně. Dokonce jí přestaly zvedat i mobilní telefon. Andrea netušila, co se děje. Její dcera také netušila, čím by si je babička tak znepřátelila. Vidět ji ale nechtěly a hnout s nimi nešlo.

Dozvěděla se pravdu

Když už to Andrea nevydržela, rozhodla se, že si pravdu zkrátka zjistí sama. Rozjela se k dceři odhodlaná si s dětmi promluvit. Přestože ji nejprve ani nechtěly pustit do svého pokoje, nakonec je s jejich chováním konfrontovala. To, co jí ale řekly, Andreu doslova šokovalo. Zhroutila se a několik měsíců s ní nebyla rozumná řeč.

Její milovaná vnoučata jí sdělila, že když je brávala na výlety a kupovala jim, na co si ukázaly, myslely si, že je babička bohatá. Později se ale dozvěděly, že po dobu, co u nich babička bydlela, jí přispívali jejich rodiče, aby si to babička mohla v takové míře dovolit. Andrea jim to potvrdila, nechtěla jim lhát a ani k tomu neviděla důvod. Pak jí ale řekly, že o někoho, kdo nemá na to, aby jim kupoval značkové oblečení a podobné dárky, nemají zájem. Takový člověk jim totiž nemá co nabídnout a nehodlají vzájemným setkáváním ztrácet čas.

Odstěhovala se do zahraničí a vnoučata odstřihla

Andrea byla na pokraji sil. Vnoučatům obětovala všechno a takhle se jí odvděčily. Naštěstí jí její manžel vrátil světlo do života a vzájemně si odpustili všechny své chyby. Vybrali svoje úspory, prodali byt v Česku a odstěhovali se na španělské pobřeží, kde žijí své životy dodnes. S vnoučaty v kontaktu není.

Děti dokážou být skutečně někdy kruté a často i prospěchářské. Paní Andrea sice dnes žije svůj život v klidu a šťastně se svým manželem u moře, rány, kterou jí děti způsobily, se ale nikdy nezbavila. Pořád jí po nich zůstala prázdnota v srdci, kterou už nikdy nezaplní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz