Hlavní obsah
Umění a zábava

Vyprávěj: Unikátní seriál ČT, který zůstal nedovyprávěn, pokračování už se ale zřejmě nedočká

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Chmee2 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Veronika Freimanová

Česká televize přišla před 15 lety s unikátním projektem. Seriál, ve kterém jsme sledovali zejména příběhy jedné obyčejné rodiny v průběhu desetiletí na pozadí historických událostí, se stal hitem. Příběh ale do jisté míry zůstal nedovyprávěn.

Článek

Seriál Vyprávěj měl na obrazovkách České televize premiéru v roce 2009. Děj se točil kolem příběhů rozvětvené rodiny Dvořákových. Přestože se jejich životní osudy zaplétaly na pozadí historických událostí, které je do jisté míry ovlivňovaly, seriál byl zpracován s nadsázkou a s jistými prvky komedie. A právě to na seriálu televizní diváci a pamětníci nejvíce ocenili. Charaktery typických představitelů doby byly někdy značně přehnané, aby i mladým ukázaly, jak to v té konkrétní době v Česku a Československu chodilo.

Ústřední dějovou linkou byl příběh Evy Martinákové, která se při vysokoškolských studiích zamiluje do Karla Dvořáka. I přes závist a žárlivost Jaroslava France, syna tehdy vysoce postaveného komunistického tajemníka, se jim ale podařilo společně založit rodinu. V první řadě jsme měli možnost sledovat příběhy postav mezi lety 1964 a 1973. Byli jsme tak svědky uvolnění poměrů v Československu v období Pražského jara, ale i obsazení našeho státu vojsky Varšavské smlouvy a nastupující doby normalizace.

Protože byl ale seriál velmi úspěšný, pokračovalo se v natáčení dalších řad i v následujících letech. Třetí řada pak konečně dospěla do sametové revoluce v roce 1989. Divák měl tak možnost sledovat, jak se v průběhu těchto desetiletí měnil postoj nejen českého obyvatelstva, ale jak se měnila i doba. Změny jsou pak obzvláště patrné ve čtvrté řadě, která podrobně mapuje první dva roky po revoluci, pátá pak posouvá příběh až do nového milénia, konkrétně do roku 2005.

Během vyprávění jsme se museli rozloučit s množstvím oblíbených postav, neboť s posouvajícím se dějem stárli i naši oblíbení hrdinové. Někteří zemřeli přirozenou smrtí, někteří tragicky. Během jejich životů, zejména v závěrečných řadách, jsme ale měli možnost si připomenout okamžiky, které jsme zažili i my. Rozpad Československa, vítězství našich hokejistů na olympiádě v Naganu nebo třeba teroristický útok na budovy Světového obchodní centra v New Yorku. To vše totiž bylo součástí života každého z nás.

Seriál je také neocenitelný z hlediska dobových záběrů, které jsou součástí každé epizody. Uváděny jsou ale v takové míře, aby nerušily příběh rodiny Dvořákových, na který diváci u televizních obrazovek s napětím čekali.

Příběh končí šťastně. Jsme svědky smíření dvou znepřátelených rodin i svatby, v níž ženich je hlavním vypravěčem celého příběhu od samého začátku. Je to totiž Jan Dvořák, syn Evy a Karla, který nám od prvních chvil komentuje každou epizodu a který se v prvních dílech příběhu manželům narodí.

Jenže příběhem Jana Dvořáka to přeci nekončí. On sám v příběhu sepisuje paměti rodiny Dvořákových. A jeho život pokračuje dál i po roce 2005. I dál se v jeho životě a životě jeho blízkých odvíjí příběhy, které stojí za vyprávění. Je škoda, že se Česká televize po letech k pokračování seriálu nevrátila a neodvyprávěla nám příběh rodiny Dvořákových až do současnosti. Námětů by jistě bylo dost.

Seriál tak televizní obrazovky opustil v červnu 2013 a s novými epizodami se už nevrátil.

Zpracováno na základě:

a na základě sledování seriálu Vyprávěj

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz