Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vyznamenat Zemana, nebo ne? Už to, že se o tom diskutuje, je tristní. Přesto není za co vyznamenávat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Michał Józefaciuk / Wikipedia Commons / volné dílo

V nedávné době se mluvilo o státních vyznamenáních a padlo i jméno bývalého prezidenta České republiky Miloše Zemana. Nakonec však bylo jeho jméno zamítnuto. Je tohle skutečně nutné probírat a proč by Zeman vyznamenání dostat neměl?

Článek

Státní vyznamenání se udílí pravidelně každý rok. A už to může být chyba. Státní vyznamenání by se mělo udílet v momentě, kdy je koho vyznamenávat, tedy při zcela výjimečných příležitostech. Nikoli zcela plánovitě jen proto, že je k tomu zrovna příhodné datum.

Se státními vyznamenáními by se totiž rozhodně nemělo plýtvat. Jsou symbolem úcty a poděkování za mimořádné služby pro stát. Proto je zcela nepochopitelné, jak mohou být oceňování různí zpěváci či herci. Za své celoživotní dílo v umělecké sféře dostávají nespočet cen, ať už se jedná o České slavíky, České lvy nebo spousty jiných cen. Na státní vyznamenání to ale zkrátka není. Lidé by si pod pojmem člověk se státním vyznamenáním měli představit hrdinu nebo schopného stratéga, který byl pro náš stát v celorepublikovém ohledu velkým přínosem.

Státní vyznamenání prošla procesem popularizace a už nemají tu správnou váhu, kterou mívala za dob, kdy se udělovala skutečným hrdinům. A právě proto nedává smysl, aby byl prezident Miloš Zeman na takové vyznamenání navržen. Není totiž za co. To, že byl prezidentem, samo o sobě není důvodem. V úřadu vydržel sice dvě volební období, tedy celkem deset let, ale ať náš stát jako prezident vedl jakkoli, nic tak převratného, co by za vyznamenání stálo, neučinil. Zkrátka jen vykonával jemu svěřenou funkci. Prezident by měl být navržen na státní vyznamenání pouze v případě, že pro náš stát udělá něco mimořádné záslužného, co bude nad rámec jeho běžných povinností.

Pokud už ale začneme veřejně debatovat o tom, zda někoho vyznamenat, pak by možnost vyznamenání měla být ukončena pouze objektivními skutečnostmi, jako to bylo například v  případě bratří Mašínů. U Miloše Zemana k tomu objektivní důvod není. Tristní je tedy pouze to, že někoho navrhneme, ale pak bez jakýchkoli důvodů od navržení upustíme.

Stejně tak je nepochopitelné, že se vůbec uvažovalo o tom, že by měl být vyznamenán Youtuber Karel Kovář vystupující pod přezdívkou Kovy. Zde k vyznamenání není naprosto žádný důvod. Jedná se o influencera, který se sice zabývá i politikou a politickými rozhovory, to bychom pak ale mohli vyznamenávat i každého moderátora diskuzních pořadů o politice.

Vyznamenávejme jen ty, co si to opravdu zaslouží. Hrdiny, kteří se přičinili o to, že je naše země zase o trochu lepší a že se nám v ní bude lépe žít. Nekomercializujme ještě více státní vyznamenání jen proto, aby z toho byla podívaná pro veřejnost. Taková vyznamenání pak totiž ztrácí svojí hodnotu.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastního názoru na problematiku státních vyznamenání

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz