Hlavní obsah
Aktuální dění

Zablokovaná Praha: Traktory, moc vám děkujeme. A teď se vraťte zpátky na pole, kam patříte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jannis Knorr / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Praha plná traktorů. To se tak často nevidí. Byla to nádherná ukázka zemědělských strojů, ale už je nejvyšší čas s nimi z Prahy zase vyjet. Lidem totiž bylo úplně jedno proč tam jsou, zajímalo je jen kde a kdy budou, aby se jim vyhnuli.

Článek

Nesmyslná blokace Prahy traktory a těžkou zemědělskou technikou je za námi. A bylo to peklo. Takhle zablokovanou Prahu jsem již dlouho neviděl. Naštěstí jsem o tom věděl dopředu a podle toho se i zařídil. Cesta do Prahy vlakem byla rychlá a pohodlná a následná přeprava po městě metrem také. Za celý den jsem nemusel využít cesty po pražských silnicích, a tak jsem se blokádě vyhnul.

Ze zvědavosti jsem se ale zašel podívat, jak magistrála vypadá. Traktory byly všude, kam se člověk podíval. Takový pohled se v Praze člověku nenaskytne každý den. Ale to je asi tak všechno, co si z této zbytečné blokády odnesu. Hlavou mi ale vrtá otázka, k čemu vlastně taková blokáda byla.

Trasa traktorů byla dopředu dobře zmapovaná, takže kdo o ní věděl, se blokádě vyhnul. Kolaps se tedy nekonal. Spousta Pražanů a těch, kteří do Prahy dojíždějí za prací, doteď netuší konkrétní důvody, proč k takové blokádě došlo. Vědí jen, že se jednalo o blokádu, za kterou stojí čeští zemědělci. A na samotný důvod blokády se snad ani nikdo neptal. Pražany zajímalo jen to, kdy a kde bude, aby se těmto místům vyhnuli.

Má tedy takový protest smysl? Existují přece mnohem kultivovanější řešení, která mohou mít výsledný efekt stejný či ještě efektivnější. Zbytečně blokovat dopravu a znesnadňovat cestu nejen do práce desítkám či stovkám tisíc Pražanů je naprostý nesmysl. Zemědělci by se měli zamyslet nad tím, zda to byl správný krok. Až pochopí, že takovým jednáním vůbec ničeho nedosáhnou, zjistí, že pouze utratili finance za přepravu strojů do hlavního města.

Během dne jsem měl cestu i kolem ministerstva zemědělství, kde to vypadalo, jako by tam rozdávali něco zadarmo. Lidé to ale vnímali spíše jako kuriozitu, což mi několik kolemjdoucích potvrdilo. Někteří se tomu i smáli a traktory si fotili. Celá demonstrace se tak dá shrnout jako hodně nepovedený krok českých zemědělců.

Vážení zemědělci, až budete příště plánovat nějaký protest nebo demonstraci, zvolte si, prosím, formu, která nebude obtěžovat obyvatele a návštěvníky Prahy. Vrháte špatné světlo pouze sami na sebe. Věnujte ten čas, úsilí a finance na to, abyste nám lidem a vládě vysvětlili příčiny vaší nespokojenosti. Teprve pak vás bude někdo poslouchat. Ale zatahováním lidí jako rukojmích do svého vlastního boje ničeho nedosáhnete. Stroje patří na pole, jednat se dá pouze s lidmi.

Zpracováno na základě:

a vlastního zážitku a osobního názoru

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz