Hlavní obsah
Nakupování

Že se nákupy od 1. dubna v Polsku nevyplatí? Pětiprocentní DPH na potraviny Čechy neodradí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karolina Grabowska / Creative Commons / pexels.com

Nákupy v Polsku od 1. dubna zdraží. Důvod k obavám prezentovaný médii je ale přehnaný. Čechům se nákupy v Polsku stále vyplatí, výrazné omezení se tedy nedá očekávat. Potraviny jsou v Česku drahé.

Článek

Velmi diskutovanou otázku jsou v poslední době nákupy u našich polských sousedů. Češi si tam za poslední roky navykli jezdit poměrně pravidelně. Nejezdí tam pouze ti, kteří bydlí blízko hranic, někteří krajané jsou ochotni jet i desítky kilometrů, aby si levně nakoupili. Důvod je jednoduchý. I náklady na cestu levnější cena zejména potravin vyrovná.

Češi v Polsku utrácejí často a rádi. A nejsou to malé částky. Odhaduje se, že za rok 2023 tam utratili kolem 17 miliard korun, většinu z toho za potraviny. Podstatnou část ale nechali také za cigarety, něco kolem 6 miliard korun. Právě cigarety jsou totiž v Polsku mnohem levnější než u nás. Rozdíl v ceně jedné krabičky dosahuje i 40 Kč.

Do Polska na nákupy nepřestali lidé z Česka jezdit ani přes nepříznivou situaci s vývojem koruny. Ta za poslední měsíce totiž vyrázně znehodnotila, a tak se nákupy v Polsku staly zase o něco dražší. A přestože i nadále koruna znehodnocuje a nákupy se zdražují, Češi jezdí do Polska stále. Pořád se jim to totiž vyplatí.

Média ale informují o tom, že se tato situace může razantně změnit od 1. dubna. Právě k tomuto datu Polsko opět zavádí daň z přidané hodnoty na potraviny, která poslední roky nulová. Znovuzavedení této daně je často prezentováno jako konec levných nákupů v Polsku, jenže oproti DPH na potraviny v Česku je ta polská jen ve výši 5 procent. Je tedy pravděpodobné, že potraviny v Polsku skutečně zdraží, nikoli však natolik, aby to Čechy odradilo.

V Polsku je totiž výrazně levněji a nějakých pět procent daně na tom nic nezmění. Samozřejmě můžeme narazit na produkty, které se dají v Česku sehnat levněji nebo za stejnou cenu, ale ve většině případů se dostáváme na podstatně nižší cenu než v Česku, u potravin obzvlášť. Nejlevněji lze sehnat maso a sýry. Z nepotravinových výrobků pak zmiňované cigarety.

Potraviny jsou v Česku zkrátka drahé. Kromě Polska se vyplatí nakupovat i v Německu, o čemž se ve svém videu přesvědčil i premiér Fiala. A to je nutno vzít v potaz daleko vyšší kupní sílu našich západních sousedů. S jejich mzdami jsou pro ně potraviny ještě mnohem levnější.

Podle srovnání Seznam Zpráv z loňského roku se dá výhodněji nakoupit i v Rakousku, které jsme vždy považovali za velmi drahou zemi. Hůř na tom z našich sousedů bylo pouze Slovensko, které bylo ještě o něco dražší než Česko.

Do Polska se tak zkrátka jezdit nepřestane. Možná už se z nakupování v této zemi stal trend, který obnovení daně z přidané hodnoty na potraviny rozhodně nemůže v podstatné míře olivnit.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz