Hlavní obsah
Umění a zábava

Zpěvák Pavel Bartoň: Zahrál si v Noci na Karlštejně, doplatil na Gottovu slávu a upadl v zapomnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vladimír Stránský / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Byl to velký hudební talent a lidé mu předpovídali velkou kariéru. Jeho hlas byl ale až příliš podobný tomu Gottovu. Pavel Bartoň se tak octil v jeho stínu a pomalu upadl do zapomnění. Nyní je mu 74 let.

Článek

Pavel Bartoň se narodil jako Jiří Šeda v roce 1950, byl tedy o mnoho let mladší než jeho největší hudební rival Karel Gott. Během vojny zpíval u Armádního pěveckého sboru. Po návratu z této služby se ale rozhodl, že se zpěvu bude věnovat profesionálně. Dokázalo se mu prosadit v roce 1972, kdy mohl natočit svůj první singl.

Jeho úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Přestože v té době měl už Karel Gott své pevné místo na československé hudební scéně, hvězda Pavla Bartoně vylétla strmě vzhůru. Hned v roce 1973 vyhrál řadu soutěží v Česku i na Slovensku, mezi nimi i Bratislavskou lyru či Intertalent v tehdejším Gottwaldově. Úspěch ale zaznamenal i na národní úrovni. Lidé mu totiž poslali spoustu hlasů v anketě Zlatý slavík.

Svého desátého zlatého slavíka sice stejně získal Karel Gott, Pavel Bartoň byl ale na scéně poměrně nový a nabytá popularita ho vynesla až na 7. místo. Všichni v něm viděli neskutečný talent a předpovídali mu velkou budoucnost. Pro Bartoně to byl ale ten nejúspěšnější rok. Následně totiž přijal exkluzivní nabídku německého vydavatelství, odešel z Prahy do Ostravy a spolupracoval pouze s místními big bandy. Jeho popularita pak začala rychle klesat.

Snažil se znovu prorazit, ale žádný z jeho pokusů se nesetkal s úspěchem. Česká populární scéna už jednoho Gotta měla. V roce 1989 definitivně ukončil kariéru. Zbytek svého pracovního života se pak věnoval zahradničení, konkrétně pěstování bonsají a výrobou speciálních keramických misek. Za celou svou kariéru vydal pouze dvě sólová alba.

Svou cestu na vrchol později Bartoň sám okomentoval slovy, že se v jednu dobu stal tak slavný, neboť měl podobné vystupování i hlas právě jako Karel Gott. Právě proto o něj byl takový zájem. Když se ale pokoušel zpívat odlišně, nebylo to už prostě ono.

Přestože se v té době šířily fámy, že lidé kolem Karla Gotta zpěvákovi záměrně škodí, opak byl pravdou. Karel Gott si Bartoně všiml a nějaký čas s ním i spolupracoval. Zajistil mu tak několik písní, které mu napsala ta největší hudební esa tehdejšího Československa.

Většina z nás si dnes už na Pavla Bartoně asi nevzpomene. Zmizel lidem z očí tak rychle, jak se objevil. Zahrál si ale v jednom hudebním filmu, který se pravidelně na televizních obrazovkách reprízuje. Jedná se o muzikál na motivy komedie Jaroslava Vrchlického o zákazu vstupu žen na královský hrad Karlštejn. A právě v Noci na Karlštějně dostal Bartoň v roce 1973 v době své největší slávy malou roli. Vystupuje tam jako mnich, který zpěvem varuje před ďábelskými svody žen. Můžeme si ho tak alespoň připomenout.

Pavel Bartoň nedávno oslavil své 74. narozeniny. Na veřejnosti už se ale neukazuje. Připomenout si ho tak můžeme při příští repríze Noci na Karlštejně.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz